Sebastien Ogier flyger fram under dagens sträcka i Sardiniens VM-rally. Foto: TT.

Sekundstrid mellan Ogier och Neuville

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer bara 3,9 sekunder mellan ledande Sébastien Ogier och jagande Thierry Neuville när fyra sträckor återstår av det italienska VM-rallyt.

– Det är press, men det har det varit hela helgen och vill vi vinna måste vi verkligen fajtas för det, säger Ogier inför söndagen.

Ogier som blev poänglös i senaste deltävlingen i Portugal är pressad att få med sig en topplacering i Italien för att inte VM-ledande Thierry Neuvilles försprång i toppen ska dra iväg allt för mycket. Neuville leder VM, 19 poäng före den femfaldige mästaren, inför avgörandet i morgon i säsongens sjunde deltävling.

Kostsam miss av Ogier

Under lördagen kördes sju sträckor och Neuville tog hem tre sträcksegrar, Ogier två.

Ogier startade dagen med en ledning på 18,9 sekunder och släppte aldrig sin topposition men försprånget krymptes drastiskt på sträcka 12 där han var hela 14,6 sekunder långsammare än Neuville. Kampen i toppen intensifierades och det blev en rafflande sekundstrid över hela dagen.

– Det är väldigt jämnt. Jag attackerade verkligen under eftermiddagen för jag var så arg över morgonens misstag (ss12). Tiden jag tappade till Neuville var där, säger Ogier till WRC-TV.

Latvala tvingades bryta på transportsträckan

Jari-Matti Latvala låg trea efter den första etappen igår behöll sin plats i topptrion när lördagens sträckor summerades. Latvala hade under dagen en mycket hård och spännande fajt mot teamkollegan Esapekka Lappi.  Efter 16 körda sträckor var Latvala 5,3 sekunder före Lappi i kampen om tredjeplatsen.

Men Latvalas glädje över en bra dag på de grusiga vägarna förbyttes snabbt till stor besvikelse då bilen stannade på transporten tillbaka till service. TV-bilderna vid målgång visade tydligt att något var fel på bilen även om Latvala klarat sträckan. Teamet meddelade under kvällen att generatorn troligtvis slagits sönder av en sten.

I och med att Latvala bröt så övertar Lappi tredjeplatsen i totalen. Oturen fortsätter för Latvala som nu tvingats bryta fyra deltävlingar i rad, 33-åringen väntas dock starta om i morgon med VM-poäng i sikte på avslutande power stage.

Ett längre sammandrag med höjdpunkter från Italiens VM-rally sänds 22.35 i SVT1 och SVT Play på söndag.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.