Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Stjärnfall när Ogier avancerade till ledning

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk och händelserik första etapp av det italienska VM-rallyt.
Flertalet förare hade stora problem, samtidigt lyckades Sébastien Ogier under eftermiddagen avancera från femte plats till ledning.
– Jag gjorde inga misstag men det var inte möjligt att attackera. Det var super knepigt, erkände Ogier för WRC-TV.

Kraftigt regn ändrade förutsättningarna redan före start i morse och de annars så torra grusvägarna med sina dammoln bjöd istället på väta och riktigt halkigt och svårbemästrat underlag. Att starta först brukar vara en stor nackdel men regnet gav istället de tidigt startande en liten fördel.

– Det har varit svårt och jag ville inte riskera något i morse, säger Ogier till wrc.com.

Ogier berättar samtidigt att han ändå vågade att attackera lite mer under eftermiddagen även om det fortfarande var svårkört och blött på sträckorna.

Ogier har ett försprång på 18,9 sekunder men konstaterar snabbt.

– Jag måste fortsätta köra fort i morgon.

Neuville jagar

Det var en hel del omkastningar i resultatlistan men klart är att VM-ledaren Thierry Neuville kört mycket stabilt och varit i topp tre i totalen under hela dagen. Neuville vann två av dagens sträckor och ligger tvåa bakom Ogier inför lördagens etapp.

Jari-Matti Latvala startade dagen på en åttonde plats men är nu trea 18,3 sekunder bakom Neuville. Finländaren avslutade dagen med en sträckseger.
 

Rivstart av Mikkelsen

Andreas Mikkelsen rivstartade rallyt och hade vid servicen mitt på dagen skaffat sig ett försprång på 14 sekunder inför eftermiddags loopen av dagens fyra sträckor.

– Vi får se hur förhållandena blir i eftermiddag. Jag ska försöka fortsätta i den här farten, jag känner mig bekväm och det har fungerat riktigt bra. Så låt oss fortsätta så här,  berättade Mikkelsen för WRC-TV. .

Men norrmannen som ligger sexa i VM-totalen fick sedan problem med växellådan på sträcka sex, tappade tid. Bilen stannade sen helt efter en snurr på den efterföljande sträckan och Mikkelsen tvingades bryta för dagen.

Tänaks segerchanser borta

VM-trean Ott Tänak var inte alls nöjd med sin bil under morgonen, estländaren brottades bland annat med understyrning. Trots det så låg Tänak trea halvvägs genom dagen men problemen fortsatte och han upplevde att bilen tappade fart och var kraftlös. På SS9 tog det sen helt stopp, Tänak tvingades parkera vid sidan av vägen med en trasig kylare. Teamet väntas meddela under kvällen om han startar om i morgon under Rally2-regler.

Noterbart är också att Elfyn Evans som var tvåa i Portugal senast nu ligger på en 22:a plats drygt 14 minuter (!) efter.

Evans fick ej stopp på bilen före en högerkurva och körde sidledes in i en stenvägg redan på dagens första sträcka, vilket resulterade i en trasig styrarm. Han hade lyckligtvis delar i bilen och kunde själv reparera skadan men tappade redan där över 13 minuter.

Teemu Suninen som var trea i Portugal, hans första pallplats i WRC, låg på en fjärde plats under eftermiddagen men körde av och fick bryta.

I morgon väntar den längsta etappen på rallyt, 146,14 km, fördelat över sju sträckor.

SAMMANDRAG PÅ SÖNDAG

Visa

Ett längre sammandrag med höjdpunkter från Italiens VM-rally sänds 22:35 i SVT1 och SVT Play på söndag.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer