Thierry Neuville (till höger) leder rally-VM inför Italiens deltävling, regerande världsmästaren Sebastien Ogier. Foto: Red Bull Content Pool

Vass inledning av jagande världsmästaren Ogier

Publicerad

Sébastien Ogier var snabbast när superspecialen inledde det italienska VM-rallyt ikväll på Sardinien.
– Planen är att försöka göra en bra helg. Vi hade riktigt bra fart i Portugal men utan poäng, så farten är inte nog, vi måste ha tillbaka regelbundenhet, berättade Ogier för WRC-TV direkt efter målgång.

Belgaren Thierry Neuville leder VM inför helgen med ett försprång på hela 19 poäng till femfaldiga världsmästaren Sébastien Ogier. 29-åringen understryker dock att han inte sitter säkert och att det kan svänga snabbt.
 

– Inför Argentina var jag mer än 15 poäng bakom Seb och sen på två tävlingar vände vi på situationen. Dom kommande tävlingarna kommer vara svåra för oss, vi måste fortsätta fokusera på att vara jämna och ta poäng, säger Neuville.

Meekes ersättare

En annan stor ”snackis”  i rallyvärlden är den kring vem som ska ersätta förstaföraren Kris Meeke i Citroën under resten av VM-säsongen. Nordirländaren Meeke och hans kartläsare Paul Nagle fick sparken efter kraschen senast i Portugal. Sedan dess har det spekulerats kring hans framtid i WRC och kring Citroëns föraruppställning för resten av VM-säsongen.

Under det italienska VM-rallyt är det irländaren Craig Breen och norrmannen Mads Østberg som jagar VM-poäng för det franska teamet. Østberg, som inte har någon fast WRC-styrning denna säsong, gör därmed sin tredje VM-start för året i Citroën.

– Sardinien är ju en himla fin tävling, jag har kört där många gånger tidigare och brukar att göra det bra där så det är en tävling jag verkligen ser fram emot, säger Mads Østberg till SVT Sport.

Østberg är definitivt en av de förare som konkurrerar om att ta plats i det franska teamet året ut nu i Meekes frånvaro. Så ett bra resultat i helgen är viktigt även om situationen är ganska speciell med att en ersättare söks mitt under pågående säsong.

– Det är klart att situationen är ju lite speciell med att det är Kris. Jag har ju kört i samma team som Kris under 2014-15 och vi har ju tillbringat mycket tid tillsammans och det är en person som jag känner väldigt väl. Men nu är det så här och jag får vara glad för de möjligheterna jag får, även om det självklart är speciellt för Kris, men för mig är det en öppning som jag ska försöka ta vara på, säger Østberg till SVT Sport.

Ett längre sammandrag med höjdpunkter från Italiens VM-rally sänds 22:35 i SVT1 och SVT Play på söndag.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer