Foto: SVT

Dramatiskt då VM-trean körde bort sig

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde specialsträckan på Monza blev dramatisk. Först blev den uppskjuten då arrangören såg över säkerheten, sen avbröts den då belgaren Thierry Neuville drabbades av motorstopp efter att ha träffat en betongsugga. Snabbast på sträckan blev till slut VM-ledaren Elfyn Evans.

På Monzas knepiga, våta och varierande bana handlade det om att göra så lite misstag som möjligt. Asfalt, gräs, grus, kullersten, lera.

Ja, det var ingen lätt specialsträcka som förarna bjöds på.

Och bara två bilar hade gått i mål då man avbröt loppet. Det var trean i VM-serien, Thierry Neuville, som hade oturen att drabbas av motorstopp, då bilen tvärdog i en vattenpöl.  Det skedde en kort stund efter bilens högersida träffat en betongsugga i en chikan.

Neuville tvingades att bryta för dagen på grund av smällen som skadade höger stötdämpare.

Evans snabbast

Ledaren av VM, Elfyn Evans, drabbades också av den luriga banan. Hans bil gled lite för långt vid en avfart, men inte värre än att att han blev snabbast på sträckan, en sekund snabbare än Sebastien Ogier och 3,3 före Ott Tänak, Estland.

– Mycket stående vatten på banan, det var galet, konstaterade Evans efteråt.

Efter fyra specialsträckor leder Sébastien Ogier, tre sekunder före, Elfyn Evans och ytterligare 0,4 sekunder före Ott Tänak.

Tidemand snabbast  i 4:e

Pontus Tidemand körde snabbast i WRC2, men ligger bara trea totalt. Störste konkurrenten Mads Östberg, Norge, ligger tvåa.

I WRC3 körde Oliver Solberg in som trea, och ligger fyra totalt, 48 sekunder efter ledaren Andreas Mikkelsen, Norge.

Specialsträcka 5 sänds 15.00-16.00 i SVT1 och SVT Play. Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

KLIPP: Tidemand om Rally Monza (02 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.