Elfyn Evans leder VM inför sista deltävlingen Foto: TT Bild

Evans om kampen om VM-titeln: ”Mästerskapet fortfarande vidöppet”

Uppdaterad
Publicerad

16 sträckor återstår i årets Rally-VM

Det är bäddat för en rafflande VM-avslutning i kampen om mästartitlarna.

– För oss är mästerskapet fortfarande vidöppet, vi är i en bra position men inget kan tas för givet, säger mästerskapsledande Elfyn Evans till WRC.

Elfyn Evans leder förarmästerskapet, 14 poäng före teamkollegan Sebastién Ogier. Walesaren Evans har chans att ta karriärens första VM-titel, medan fransmannen Ogier jagar sin sjunde världsmästartitel.

– Vi har fortfarande en chans att fajtas om mästerskapet och så länge chansen finns kommer vi definitivt att gå för det. Planen är att gå för seger på Monza, sen får vi se om det är tillräckligt för att vinna titeln, säger Ogier.

Theirry Neuville har varit tvåa i förarmästerskapet fem gånger, belgaren är nu trea i tabellen 10 poäng bakom Ogier och 24 poäng efter ledande Evans. Regerande världsmästaren Ott Tänak kan inte heller helt räknas bort. Men för att han ska lyckas försvara titeln krävs bland annat att Evans blir helt poänglös och att övriga titelkonkurrenter kör bort sig.

”Ett stort övertag”

– Evans har ett stort övertag, 14 pinnar före Ogier. Normalt ska han klara detta då maxpoängen, inklusive extrapoängen, som delas ut på sista sträckan är 30. Walesaren har övertygat i år med nya teamet och Toyota-bilen. Men han har aldrig varit i denna situationen, att vara favorit att ta hem VM titeln. Just den pressen kan ofta ställa till det, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

– Dessutom står han och de flesta andra åkarna inför en ny tävling med många ovissa parametrar som till exempel vädret. Ett felaktigt däckval och titeln kan vara förlorad. Tyngden på Evans axlar är stor. Hittills har han hanterat den bra och varit iskall, samt snabb och pålitlig. Får han en solid start, ja då talar mycket för honom i denna svårbemästrade tävlingen.

För Ogier är taktiken enkel:

– Ogier har med sina sex VM-titlar inget att förlora. Taktiken är enkel, fullt från start!

Så här sänder SVT från den avslutande helgen i Monza, Italien:

Torsdag 3 december, 14:00 SVT Play: Specialsträcka 1

Torsdag 3 december, 15:00 SVT1: Specialsträcka 1 (eftersändning)

Fredag 4 december, 12:30 SVT1: Specialsträcka 4

Fredag 4 december, 15:00 SVT1: Specialsträcka 5

Lördag 5 december, 09:00 SVT2: Specialsträcka 8

Lördag 5 december, 14:30 SVT2: Specialsträcka 11

Söndag 6 december, 10:00 SVT Play: Specialsträcka 15

Söndag 6 december, 11:00 SVT2: Specialsträcka 15 (eftersändning) + Power stage

Söndag 6 december, 16:30 SVT1: Sammandrag – Årets mästare

Måndag 7 december, 14:15 SVT1: Sammandrag från hela sista VM-deltävlingen Rally Monza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.