Efter tidsstraffen – Hamilton tilldelas poäng

Ett kaosartat formel 1-lopp på Hockenheim blev ännu händelserikare när Alfa Romeos båda förare tilldelades varsitt tidsstraff på 30 sekunder långt efter loppets slut.

Det gör att totalledaren Lewis Hamilton, som ursprungligen hamnade utanför poängplats, blev nia och tilldelas två poäng.

Mercedes hade en mardrömsdag i söndagens formel 1-lopp i Tyskland, det elfte för säsongen. Valtteri Bottas tvingades avbryta efter en krasch och Lewis Hamilton slutade elva, utanför poängplats, efter att bland annat ha fått ett fem sekunder långt tidsstraff.

Men sent på söndagskvällen meddelade F1 att Alfa Romeo-förarna Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi tilldelats varsitt tidsstraff på 30 sekunder på grund av datafelaktigheter i bilarnas startsystem. Räikkönen körde in som sjua och Giovinazzi åtta, men till följd av straffet tappade förarna sina platser och hamnade utanför topp tio. Stallet Alfa Romeo planerar däremot att överklaga beslutet.

Tidsstraffen gör att Lewis Hamilton tilldelas niondeplatsen och två poäng, efter att ursprungligen hamnat utanför poängplats. Tiondeplatsen gick till Robert Kubica. Williamsföraren tog därmed stallets första poäng för säsongen.

Vann loppet gjorde Red Bulls Max Verstappen. Ferraris Sebastian Vettel startade sist av samtliga förare men stod för en mäktig upphämtning och blev tvåa. Toro Rossos Daniil Kvyat blev trea, ryssens första pallplats sedan 2015.