SVT:s Johan Ejeborg om Rosenqvists historiska seger. Foto: TT Nyhetsbyrå

Ejeborg: ”Mer jubel att vänta från Rosenqvist”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kunde ha slutat tvärt i går för Felix Rosenqvist.

En hård smäll med Graham Rahal på det första varvet innebar att loppet var kört för amerikanen.

Johan Ejeborg

Reporter

Men Felix kunde tack och lov fortsätta sin resa mot det som skulle bli hans första seger i Indycar. 28-åringen från Värnamo fick äntligen jubla som vinnare i serien. Hans 21:a lopp blev en dubbeljackpot.

För Felix, som visade varför han blev årets nykomling i serien förra året. För stallägaren Chip Ganassi, som satsat på rätt förare att ta över när suveränen Scott Dixon, 40, tackar för sig en vacker dag.

Efter Dixons tre raka fullträffar i årets mästerskap slog Rosenqvist till med seger nummer fyra för teamet. Senaste åren är det ju bara Dixon som stått för segrarna.

Lita på att det var smilband upp i depån.

Fram till i går hade Rosenqvist haft en räcka motgångar i starten av årets serie. I lördagens första race på Road America, Elkhart Lake, Wisconsin såg Felix ut att ha nåt stort på gång. Men bilen ville annat.

Hundraprocentigt fokus

I går kunde inte ens en tuff tackling fälla Rosenqvist som briljerade i avgörandets stund. Smålänningen snålade inte på något under slutvarven när han åt upp ledaren Pat O´Ward.

Med en perfekt strategi och fräschare däck än mexikanen, lyckades Rosenqvist skriva in sig i historieböckerna.

Felix kunde fint ha bevakat sin andraplats och nöjt sig med det. Men fokuseringen var hundraprocentig på att uppfylla målet som han ställt inför sin andra säsong i USA: Att vinna race.

Omkörningen av O´Ward var bland det svettigaste man sett på länge.

En riktig vinnarskalle är han, den där Felix. 

Rosenqvist blev andre svensk efter Kenny Bräck att vinna ett indycarlopp. Jag är övertygad om det snart blir mer jubel för Rosenqvist.

Även Bräck har sin bild klar:

– Det är alltid svårt med första segern. Men sen vet man vad som krävs och då blir det ett hinder mindre, säger Kenny.

Rosenqvist är tveklöst en av de bästa svenska racerförarna i historien. Ha har redan en imponerande meritlista på sitt CV.

Blågul succé

Mycket tyder på att listan snart är betydligt längre.

Redan i helgen finns förutsättningarna när det vankas dubbla race på ovalen i Iowa. Felix visade i premiären att han nu är en av de snabbaste även i ovalracingen. Skulle även den pusselbiten falla på plats är Rosenqvist en het utmanare till mästerskapstiteln.

Marcus Ericsson kompletterade den blågula succén i Wisconsin med att köra upp sig från 16:e startruta till fjärdeplatsen i mål. Kan stallkamraten Ericsson bli kvitt sitt kvalspöke så finns stora chanser att även han kan få kliva upp överst på pallen.

Svenskduon klättrade båda i tabellen i går. Ericsson är nu sexa, Rosenqvist åtta.

Bägge vill vara bästa svensk i USA.

Game on!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.