Ledande Thed Björk och främsta utmanaren Fredrik Ekblom. Foto: Bildbyrån

”Björk cruisar mot sin fjärde STCC-titel”

Uppdaterad
Publicerad

STCC-ledaren Thed Björk är svårslagen i år, men i helgen får han se upp ordentligt för främsta utmanaren Fredrik Ekblom, som trivs bra i Falkenberg. Banan är hans favoritbana. ”Ekblom behöver dock en kanonhelg för att det ska bli någon spänning i mästerskapet”, säger SVT Sports Johan Ejeborg.

Thed Björk har visat lysande form under inledningen av den här säsongen och verkar vara väldigt svår att slå. Han har tagit överlägset flest heatsegrar (fyra) och leder tabellen med 25 poäng före Fredrik Ekblom och ytterligare 15 före trean Fredrik Larsson.

Men på Mantorp senast var det Ekblom som tog flest poäng. Ekblom verkar ju dessutom trivas i Falkenberg, där han har vunnit många gånger. Ifjol vann han för sjätte gången där, i andra heatet. 

STCC 2015

– Jag vann båda kvalen och vann det andra heatet efter att ha blivit påkörd av (Richard) Göransson i det första. Det är en rätt snabb bana som passar min körstil bra, säger Ekblom till STCC:s hemsida.

”Behöver en kanonhelg”

SVT Sports Johan Ejeborg tror att Ekblom behöver en riktig fullträff i helgen om det fortfarande ska kunna bli match om slutsegern. Det är 75 poäng att köra om i Falkenberg.

Hur ser du på Ekbloms chanser att ta in poäng på Björk i helgen? Det skiljer 25 poäng mellan honom och Björk just nu?

– Just det faktum att Ekblom tog in poäng och klättrar i tabellen betyder mycket för den rutinerade Ekblom. Han behöver dock en kanonhelg för att det ska bli någon spänning i mästerskapet, säger Ejeborg.

Hemmaföraren Fredrik Larsson är trea i tabellen med 40 poäng upp till ledande Björk. För honom gäller det att ta in så pass mycket på Björk att han fortfarande har chansen att utmana honom om titeln. Vad säger du om hans chanser att göra det?

– Det är verkligen sista chansen för Fredrik att haka på i toppen. Känns nästan som omöjligt uppdrag, men Fredrik är en racer och skulle kunna fighta till sig åtminstone en heatseger, säger Ejeborg.

”Thed har läget under full kontroll”

Halva säsongen har körts efter Falkenberg och Thed Björk har ju varit outstanding hittills med fyra heatsegrar mot en för Fredrik Larsson och en för Fredrik Ekblom. Kommer någon kunna hindra Björk från att försvara sin titel, tror du?

– Thed har läget under full kontroll. Han är smart och cool och cruisar mot sin fjärde STCC-titel. Frågan är inte OM han avgör inför sista deltävlingen utan NÄR avgörandet kommer.

Björk är förstås medveten om Ekbloms fina facit i Falkenberg, men är full av självförtroende efter den lyckade säsongsstarten. 

– Fredrik är farlig i Falkenberg men jag kan bara fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt, sen får vi se hur det går, säger han. Jag fick ju punktering förra året i Falkenberg och kan jag åka hem med fler poäng än då så är det riktigt bra, säger han till STCC:s hemsida.

Sändingstider:

Lördag 11 juni

12.30-16.10 SVT Play

Söndag 12 juni

18.00-19.00 SVT2 (sammandrag)

Kommentator: Stefan Klemetz

Expert: Jonas Kruse

Ställning STCC

1 Thed Björk Volvo 181 poäng

2 Fredrik Ekblom Volvo 156

3 Fredrik Larsson BMW 141

4 Mattias Andersson Dacia 87

5 Richard Göransson Saab 83

6 Emma Kimiläinen Saab 78

Årets STCC-race

8-9 maj Skövde

29-30 maj Anderstorp

25 juni Mantorp Park

10-11 juli Falkenberg

14-15 augusti Karlskoga

11-12 september Solvalla

25-26 september Knutstorp

SVT Sport i sociala medier

Twitter: @SVTSport

Instagram: @SVTSport

Facebook: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STCC 2015

Mer i ämnet