Svenskparet Mattias Ekström och Emil Bergkvist avancerar i Dakar-rallyt. Foto: Audi AG

Mattias Ekström femma i Dakarrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström fortsätter att klättra i Dakarrallyt. Tillsammans med kartläsaren Emil Bergkvist körde de in på en fin femteplats på den tredje etappen. Svenskparet var knappt tre minuter bakom vinnaren Carlos Sainz – stallkamraten i Audi.

– Jag är riktigt nöjd med vår insats idag, säger Mattias i ett pressmeddelande.

Efter den jobbiga starten har Ekström och Bergkvist stadigt klättrat i resultatlistan. Idag blev det sju placeringar upp och jakten fortsätter från 19:e-platsen i sammandraget, nästan två timmar från täten.

– Det var stora sanddynor och luriga krön på eftermiddagen. Snabba partier där vi tog det lite försiktigt. Vi är ju fortfarande inne i en inlärningsprocess, fortsätter Mattias.

Trefaldig vinnare leder

Toyotaföraren Nasser Al-Attiyah leder klart trots en åttondeplats på etappen. Den trefaldige vinnaren är nästan 38 minuter före Sébastien Loeb, Raid Extreme, som drabbades av punktering och tappade mycket tid.

Sebastian Eriksson fortsätter att övertyga i lättviktsklassen T3 (protoptyper) EKS-föraren ligger tvåa efter tredjeplats på etappen.

– Tyvärr fick vi stanna en stund på sträckan på grund av ett tekniskt problem. Men vi körde på så mycket vi kunde och det blev en ganska bra dag, berättar Sebastian.

Tyskan Annett Fischer som har svenskan Annie Seel som kartläsare slutade på 20:e plats på etappen och ligger 16:e totalt, drygt tre timmar efter.

Fjärde etappen i morgon

Eriksson, som har nederländaren Wouter Rosegaard i högerstolen, är drygt nio minuter bakom stallkamraten Feliciano Lopez, Chile, i totalen.

I morgon fortsätter rallyt med med fjärde etappen mellan Al Qaysumah och Riyadh. Nästan 50 mil specialsträckor väntar.

MER RALLY: Kvinnligt team siktar på historisk start (21 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.