Vänster: Sebastian Eriksson, en nykomling som tar för sig i Dakarrallyt. Höger: Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist. Foto: EKSRX/Audi AG

Mattias Ekström klättrar i Dakarrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist slutade nia i bilklassen på den andra etappen av Dakarrallyt i Saudiarabien.

Svenskparet var 13,5 minuter bakom vinnaren Sébastien Loeb.

En skön revansch för svenskparet som länge låg tvåa på gårdagens etapp men körde vilse. De tappade 1,5 timme (!) och många placeringar.

– Vi kommer inte ge upp. Så långt har bilen funkat klockrent, säger Emil till SVT.

Dagens etapp från Ha´il till Al Qaisumah mätte drygt 38 mil och blev ett rejält lyft för Ekström&Bergkvist. Under hela etappen höll Audi-ekipaget en topp tio-placering och avancerade elva placeringar i sammandraget, från 37:e till 26:e plats.

– Vi fick mycket lovord från teamet efter gårdagen där 70 procent av startfältet körde vilse. Målet idag var att köra stabilt och komma upp i fältet för att sen försöka ta en sträckseger i morgon, fortsätter Bergkvist.

Trefaldige dakarvinnaren Nasser Al-Attiyah, Qatar, som var tvåa på dagens etapp, leder sammanlagt.  Al-Attiyah som tidigare bl.a. tagit OS-brons i skeet, är 9,16 min före Loeb.

– Vi måste förbättra oss för att på allvar kunna utmana i toppen, säger Mattias i ett pressmeddelande.

Nykomlingen Eriksson imponerar

Sebastian Eriksson imponerar i lättviktsklassen T3 (prototyper). Värmlänningen, som tävlar för Mattias Ekströms team EKS South Racing, blev trea på dagens etapp och ligger tvåa i sammandraget, 7,22 minuter bakom teamkamraten Francisco Lopez, Chile.

– Det var en bra sträcka för oss. Inga problem, säger Sebastian till SVT.

Eriksson är sen tidigare känd som toppförare i rallycross. 28-åringen vann den svenska VM-deltävlingen i Höljes 2019 och slutade tvåa i Global Rallycross 2015. I år debuterar han i Dakarrallyt.

I samma klass finns svenskan Annie Seel som kartläsare med tyskan Annett Fischer. De är 18:e, 2,54 timmar efter ledaren.

I morgon fortsätter rallyt med en utmanande dagsetapp över 63 mil totalt med start och mål i Al Qaisumah.

MER MOTOR: Första kvinnliga teamet siktar på historisk start i Dakarrallyt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.