Ekström kommer inte till Höljes

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästare i rallycross Mattias Ekström har vunnit de två första deltävlingarna i år. Men hemmapubliken får inte se honom i sommar. – Att han inte få försvara sin världsmästartitel känns märkligt, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Med största sannolikhet kommer inte regerande världsmästaren till start i deltävlingen i Höljes i början av juli. Det kolliderar nämligen med DTM, som svensken åker också. Och Audi-ledningen prioriterar DTM.

– Planen är väl att vi ska åka DTM men vi får väl se. Beslutet kan man ju ta några dagar innan och skicka in en förfrågan til Fia (Intenationella motorsportförbundet), säger Ekström till SVT Sport.

Men i dagsläget blir det inte Höljes med andra ord?

– Nej, grundplanen är så. Ska vi göra något annat så ändrar vi oss.

Hur känns det? Att vi inte får se dig i den svenska tävlingen?

– Jag har lärt mig att leva med det. Det är mitt jobb, en del av att vara proffessionell att lära sig att acceptera förutsättningarna. Jag tycker det är roligare att köra 11 än inte någon, så jag får vara glad för det säger Ekström.

Kruse:” Märkligt”

SVT:s expert Jonas Kruse förstår inte hur Audiledningen har resonerat kring Ekströms icke-medverkan i Höljes.

– Att han inte få försvara sin världsmästartitel känns märkligt.

För Kruse tror att chgansen till en ny VM-titeln försvinner om han inte åker i Höljes.

– Om han fortsätter som han börjat (två raka egrar) är chansen mikroskopisk. Nej, jag tror att han behöver åka alla tävlingar, säger Kruse.

Stressig helg i Hockenheim

Men i helgen blir det precis som ifjol. Dubblering på Hockenheim. I fjol blev det seger i rallycross och en niondeplats i DTM på Hockenheim.

Nu är det dags igen för hans hektiska racinghelg.

– Jag hoppas det går minst lika bra i år, säger han till Aftonbladet.

Ekström kommer trots allt att fortsätta att köra både standardbilsracing i den tyska serien DTM och VM-serien i rallycross. Ekström är regerande världsmästare i rallycross och har inlett årets säsong med två raka segrar.

I helgen körs DTM-premiären på Hockenheim, och precis som i fjol körs ett VM-race i rallycross samtidigt på den tyska banan.

Extra stressigt för Ekström?

”Faktum är att det i fjol var mindre stressigt än en normal DTM-helg eftersom jag slapp vara med på en del aktiviteter”, säger Ekström i ett pressmeddelande från Audi.

I år har tidsprogrammet dock tajtats till och Ekström kan få bara 20 minuter mellan prisceremonin i rallycross och det andra DTM-loppet.

”Det verkar som att organisatören tycker att jag i fjol hade för mycket tid efter min seger”, säger Ekström skämtsamt.

”Men det där är bara i teorin, det är en lång väg att gå innan man kan få hålla i rallycross-trofén. Mästerskapet är mycket hårdare i år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer