Svensk trippel. Johan Kristoffersson tvåa, Mattias Ekström etta och Timmy Hansen trea. Foto: Fia World Rallycross

Ekström tog tredje raka segern i VM

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström tog sin tredje raka seger i årets VM i rallycross efter vinst på tyska Hockenheim. Det blev även svenskt på andra och tredje plats, genom Johan Kristoffersson och Timmy Hansen.

– En riktigt skön känsla, hade det varit fotboll, så hade man kunnat kalla det för hattrick, säger Mattias Ekström efter segern.

Ekström tog därmed sin nionde VM-seger i karriären. Han gjorde precis som vid segrarna i Barcelona, och senare i Montalegre. Ekströms segerscenario har nu sett ungefär likadant ut i alla tre tävlingarna.

Han smög med i kvalet, där han var fyra bakom kvalsegraren Sebastien Loeb. När det blev dags för semifinal körde han så pass stabilt att han vann, och fick stå längst fram i finalen.

Och i finalen var Ekström ännu en gång tvärsäker från start, och kunde ta emot målflaggan som segrare för tredje gången den här säsongen.

Svensk trippel

– Teamet har gjort kanonjobb i helgen, jag är så stolt över grabbarna, själv har jag inte bidragit med så mycket, säger Mattias Ekström, innan han drog vidare och bytte serie till eftermiddagens start i DTM.

Bakom Ekström jagade Johan Kristoffersson, men kunde aldrig hota den regerande världsmästaren om segern.

– Han har hela paketet som krävs, men jag är ändå väldigt nöjd med helgen, säger Johan Kristoffersson.

Som trea körde Timmy Hansen in, och fullbordade den svenska trippeln. En unik händelse i svensk rallycross.

– Det är bara att gratulera Mattias, själv är jag glad att jag tog mig i mål helskinnad och fick kliva upp på pallen, säger han

Sebastien Loeb som imponerade i kvalet, hade det tufft mot de svenska förarna i finalomgången. Först fick han ge sig mot Johan Kristoffersson i första semifinalen, när båda tampades om ledningen i heatet. Loeb var också av banan i det hala underlaget, men tog sig till final som trea.

I finalen var han dock aldrig med och fajtades i den absoluta täten.

VM-ställning 3:12

1. Mattias Ekström  85

2. Johan Kristoffersson 69

3. Petter Solberg 62

4. Sebastien Loeb 48

5. Timmy Hansen 47

6. Timo Scheider 41

7. Reiniss Nitiss 33

8. Kevin Hansen 33

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.