Mattias Ekström firar VM-titeln. Foto: SVT

Ekström får chansen att försvara VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad
Mattias Ekström får chansen att försvara sin VM-titel i rallycross. Audi meddelade under onsdagen att de ger fabriksstöd till svensken och hans team EKS. ”Väldigt roligt att få förtroendet och hjälpen”, säger Ekström till SVT Sport.

2016 blev ett rallycross-år för Sverige av sällan skådat slag. Mattias Ekström vann både förar- och teammästerskapet i VM och fick sällskap på VM-pallen av Johan Kristoffersson som säkrade andraplatsen i sista deltävlingen i Argentina.

Ekström finansierade sin satsning på rallycross-VM 2016 via sitt egna EKS-stall, och var under fjolåret tveksam till om han skulle kunna försvara sitt VM-guld under 2017 med tanke på den ekonomiska biten.

”Nivån i VM fortsätter stiga”

Men nu har Ekström fått positiva nyheter. Han kommer under 2017 få fabriksstöd av Audi som gör en stor satsning på både förar- och teammästerskapet.

– Väldigt roligt och välkommet att få förtroendet och hjälpen av Audi nu när nivån i VM fortsätter att stiga, säger Ekström till SVT Sport.

”Vi insåg att det kommer att bli allt tuffare för EKS att fortsätta på egen hand mot fabriksteamen, så vi valde att öka vårt engagemang i World RX”, säger Dieter Gass, chef för Audi Motorsport i ett pressmeddelande.

”Nödvändigt för Ekström”

SVT Sports motorexpert Jonas Kruse är glad över Audis besked.

– Det var nödvändigt för Ekström att få fabriksstöd, speciellt med tanke på Volkswagen som nu har både Petter Solberg och Johan Kristoffersson i teamet. Ska Ekström ha en chans där måste han ha ett fabriksteam bakom sig.

– Han behöver också en teamkamrat av rang för att ha en chans i teammästerskapet som är viktigt för Audi.

SVT sänder VM-serien i rallycross både i år och 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer