Marcus Ericsson tappade andraplatsen i serien efter kaosloppet i Nashville. Foto: Joe Skibinski

Ericsson påkörd i kaosloppet

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson blev påkörd och tvingades bryta det kaosartade Indycarloppet i Nashville fyra varv från mål.

Trots en 14:e plats tappade Ericsson bara en placering i det täta mästerskapet till tredje. Stallkamraten i Ganassi Racing – Scott Dixon – tog sin 53:e seger i Indycar och passerade Ericsson i tabellen. Felix Rosenqvist körde i mål som sjua efter en stark avslutning.

Precis som förra året blev stadsloppet riktigt stökigt. Efter flera timmars försening på grund av åskväder blev det ett lopp med många incidenter, omstarter och stort manfall.

Efter en dåligt kval jobbade fjolårsvinnaren Ericsson sig starkt uppåt från 18:e startposition och såg ut att köra mot ett topp 10-resultat.

Men svenskens offensiv fick ett tvärt slut i slutet av loppet när han blev påkörd av Romain Grosjean på den trånga och svårkörda banan. Fransmannen blev sen själv påkörd av Josef Newgarden och loppet rödflaggades. Svensken blev stående på banan med trasig växellåda och fick bogseras in i depån. Marcus kunde inte vara med i sista omstarten.

Rosenqvist imponerade

Rosenqvist startade som 15:e men svarade för en imponerande avslutning av loppet. Ett sent snabbt depåstopp gav Arrow McLaren-föraren fräscha däck och en sjundeplats i mål. Smålänningen ligger nia i mästerskapet.

Nya Zeeländaren Scott Dixon segerjublade i målfållan som ny mästerskapstvåa. Tvåa i loppet blev landsmannen Scott McLaughlin medan fjolårsmästaren Alex Palou tog tredjeplatsen.

– Vi hade en stor krasch där som tog bort halva golvet, så vi var tvungna att ta fyra kurvor utan framvinge, vi hade inget grepp. Och sedan tror jag att vi gjorde 45–50 varv på den sista omgången däck, säger Dixon efter loppet.

Dixon är bara sex poäng bakom ledaren Will Power, Australien, och har vittring på en sjunde mästerskapstitel. 53:e segern var också tangerad andraplats med Mario Andretti i historieböckerna. Legendaren A.J Foyt toppbar med 67 seger i serien.

Tre tävlingar återstår i mästerskapet. Närmast avgöras säsongens sista ovallopp i Madison, Ohio, 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.