Marcus Ericsson. Arkivbild. Foto: TT Bild

Ericsson snabb på slutet – tia i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson gjorde succé i Österrikes GP och åkte upp sig till en tiondedeplats och plockade nya F1-poäng. Svensken avslutade på bra däck och plockade placeringar på slutet. Max Verstappen åkte upp sig från fjärde plats i starten och vann tävlingen inför många holländska fans.

– Det är ett av mina bästa race i F1 och grymt skönt att få studsa tillbaka efter gårdagen. Bilen kändes fantastisk och jag attackerade (Fernando) Alonso om åttondeplatsen på slutet. På det sista varvet fick jag släppa förbi (Charles) Leclerc, jag låg ju nia hehe, säger Ericsson i Viasats sändning och tänker på stallordern som gjorde att han blev tia istället för nia.

Leclerc hade tidigare i loppet släppt fram Ericsson, som hade bättre däck, för att ta upp kampen med Alonso.

– Jag attackerade Alonso, men tyvärr så räckte inte det och då fick jag lämna tillbaka platsen till Charles, tyvärr, säger Ericsson.

När Ericsson inte kunde ta åttondeplatsen beslutade Sauberstallet att Leclerc skulle få den bästa placeringen då båda skulle ta poäng. I sammandraget är Leclerc 14:e med 13 poäng och Ericsson 18:e med tre.

Red Bull vann på hemmaplan

Verstappen var tagen efter segern inför så många fans.

– Det är så häftigt att få vinna inför så många fans på Red Bull Ring, vi fick ha bra koll på däcken så att de skulle hålla, säger Red Bull-föraren Verstappen i segerintervjuen på hemmabanan. Ferraris Kimi Räikkönen kom tvåa och stallkamraten Sebastian Vettel trea.

Ericsson, som var långsammast i kvalet i går, låg på tionde plats när han gick in i depå för ett däckbyte på det 44:e varvet (av 71). Han kom ut från depån som 14:e men avslutade starkt på bra däck.

Däcken slets hårt

Däcken slets hårt i Spielberg där det var 24 grader. Bantemperaturen låg dock på 44 grader.

– Jag vet inte vad jag ska säga till er. De här däcken kommer inte  att hålla, sa Hamilton, som startade tvåa, till sitt Mercedesstall på det 53:e varvet. Han bröt sedan på det 64:e varvet. Britten tappade totalledningen till Sebastian Vettel som nu leder med en poäng: 146 mot 145.

Stallkamraten i Mercedes Valtteri Bottas som stod i pole position hade brutit tidigare. Mercedes som stod etta och tvåa i starten fick alltså inte någon bil i mål. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.