Ott Tänak rycker i VM-rallyt – efter rödflaggskaos Foto: Bildbyrån

Estländaren rycker i VM-rallyt – efter rödflaggskaos

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak har ryckt åt sig en ordentlig ledning inför avslutningen av VM-rallyt i Sardinien efter att värsta konkurrenten inför dagen kraschade.

– I dag var en väldigt bra dag, säger Tänak till WRC.

Estländaren Tänak låg 0,7 sekunder bakom Esapekka Lappi efter två dagar av femte VM-deltävlingen i Sardinien. Under rallyts tredje dag gick det åt helt olika håll för toppduon. Lappi kraschade och fick bryta för dagen, men Tänak tog över ledningen och ryckte.

Den sista sträckan för dagen avbröts i en kvart då fransmannen Adrian Fourmaux åkt för brett i en högersväng, kraschat och blockerat delar av vägen. Både föraren och kartläsaren klarade sig utan skador. När sträckan återupptogs kunde estländaren hålla sin ledning i totalen trots att en rödflagg av misstag visats för honom ut med vägen.

– Jag fick rödflaggsmeddelanden, men jag vet inte riktigt vad som hände. I dag var helt klart väldigt bra för mig. Jag hade en bra känsla i bilen och efter första sträckan lyckades jag kontrollera ledningen, säger han till WRC efter dagen.

Tvåan inför sista sträckan Craig Breen och trean Dani Sordos drabbades också av rödflaggen. På grund av kalabaliken under avslutningen är det oklart exakt hur stor Tänaks ledning före Breen och Sordo kommer vara inför söndagens fyra avslutande sträckorna. Men ledningen kommer vara minst 46 sekunder som den var inför lördagens sista sträcka.

SVT sänder från sista dagen av VM-rallyt: 09.00–10.00 och sedan 12.00–13.30 på SVT1 och SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.