Foto: Hyundai Motorsport / Toyota Gazoo Racing

0,7 sekunder skiljer toppduon åt i VM-rallyt på Sardinien

Uppdaterad
Publicerad

Esapekka Lappi leder VM-rallyt på Sardinen efter fredagens sträckor.

Han jagas närmast av Ott Tänak som bara 0,7 sekunder bakom.

– Jag försöker inte att pressa något mer. Jag tycker vi haft smart fart genom dagen och räknar med att fortsätta köra så, säger Lappi till WRC efter dagens sista sträcka.

Esapekka Lappi vann två av dagens specialsträckor och övertog ledningen från estländska konkurrenten Ott Tänak på sträcka sju som blev dagens sista. De två sista specialsträckorna ströks efter problem med bland annat bortforsling av en bil i rally2-klassen som börjat brinna.

0,7 sekunder skiljer Lappi och Tänak åt inför morgondagens etapp med åtta specialsträckor. Trea i rallyt är 25-årige Pierre-Louis Loubet som imponerat stort under dagen.

– Vilken dag och vilket nöje att vara här efter allt jag varit med om de senaste månaderna. Tack till alla! Jag kommer behålla fokus inför morgondagen, skriver Loubet i sociala medier.

Evans bröt

Loubets teamkamrat Craig Breen är fyra – 0,4 sekunder bakom och hack i häl jagar Dani Sordo. Spanjoren som delar bil med Oliver Solberg. Det är väldigt jämnt i toppen med de fem främsta förarna inom 16 sekunder.

Flera förare hade stora problem idag, däribland Elfyn Evans som tvingades bryta för dagen tidigt efter att bilen skadats i landningen efter ett hopp. VM-ledande Kalle Rovanperä, som vunnit tre deltävlingar i rad, slet sönder bakvingen när han gick brett och var i vägrenen på en av sträckorna.

Skadan påverkade bland annat aerodynamiken och 21-åringen tappade mycket tid på efterföljande sträckor. Rovanperä är åtta hela 1.13,1 efter Lappi.

Även tvåan i VM-totalen, Thierry Neuville, hade kostsamma problem idag. På sträcka fem kom belgaren i mål med transmissionsproblem och efter det var hans chanser till en tätposition under fredagen förstörda. Han ligger nia inför morgondagen.

Följ VM-rallyt på Sardinien direkt i SVT under helgen.

Så sänder SVT från VM-rallyt på Sardinien

Lördag:

SVT1/Play, 13.15-14.30 sträcka 1 Loelle 1 , 21.60 km

SVT2/Play, 16.00-17.00 sträcka 16 Loelle 2 , 21.60 km

Söndag:

SVT1/Play, 09.00-10.00 sträcka 19 Sassari 1, 7.10 km

SVT1/Play, 12.00-13.30 sträcka 21 Power stage, Sassari 2

Chatta med Maria Wallberg och Jonas Kruse under helgen via Duo-appen och direktrapporten på svtsport.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.