Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evans efter segern: ”Känns så oviktigt” • Se hyllningarna till Craig Breen Foto: C More

Evans vann VM-rallyt – hyllade Breen: ”Segern känns oviktig”

Uppdaterad
Publicerad

VM-rallyt i Kroatien har präglats av den tragiska olycka där Craig Breen avled.

Segraren Elfyn Evans var tårögd när han körde över mållinjen.

– Det är överraskande hur lite segern betyder nu, säger Evans till WRC.

Elfyn Evans och Scott Martin stod som segrare i kroatiska rallyt, men firandet blev lågmält. I stället låg fokus på den tragiska olyckan inför rallyt där Craig Breen avled. Martin var kartläsare åt Breen under flera år och båda segrarna var tydligt berörda när de körde över mållinjen till första VM-segern sedan oktober 2021.

– Det här känns så oviktigt nu. Vi har självklart jobbat för detta länge men det är överraskande hur lite det faktiskt betyder nu. Nu är vi tillbaka i att sakna vår vän, det var allt jag kunde tänka på efter att jag kört över mållinjen. Vi lovade familjen att vi skulle njuta av helgen och det har vi gjort. Jag vet att de följer oss, men vi tänker på dem, säger Evans i sändning, tydligt berörd.

På prisutdelningen som följde hade duon med sig en irländsk flagga, och i stället för den brittiska var det just den irländska nationalsången som spelades, för att hylla Breen.

Ott Tänk kom tvåa i rallyt, hans andra pallplats den här säsongen. Esapekka Lappi tog tredjeplatsen.Lappis första i Hyundai, en stor framgång för teamet.

– Det är den tuffaste helgen någonsin men vi höll ihop. Med smart körning lyckades vi nå pallen vilket är viktigt för mig och för teamet den här veckan, säger Lappi till WRC.

I förarmästesterskapet avancerade Evans med sin seger från femte till andra plats, men på lika många poäng som ledande Sébastien Ogier. Endast fyra poäng skiljer de fyra främst placerade förarna åt i VM-totalen efter fyra deltävlingar.

Solberg: ”Svår helg”

Oliver Solberg blev trea i WRC2, efter att ha varit näst snabbast i sin klass på den sista sträckan. Solberg tog också två sträcksegrar under söndagen. Däremot får han inte med sig några VM-poäng från Kroatien, då han inte nominerat detta rally i mästerskapet. Fransmannen Yohan Rossel vann klassen och är ny ledare i förarmästerskapet i WRC2.

– Det har varit en väldigt svår helg överallt. Bilen har passat lite bättre sista 1,5 dagen då det är mer skit på vägen och mer halkigt. Men annars har jag inte varit så nöjd hela helgen, säger Solberg.

Se ett sammandrag från VM-rallyt i Kroatien från 18.00 i SVT 2 / SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.