Mattias Ekström gör comeback i VM-sammanhang i Höljes. Foto: Bildbyrån

Ex-världsmästaren gör comeback i Höljes

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen höjs ytterligare inför helgens VM-premiär i Höljes.

2016 års världsmästare, Mattias Ekström, hoppar in och kör tävlingen.

– Jag hade inte planerat någon rallycrossatsning i år, så om det blir någon fortsättning återstår att se, säger Mattias Ekström till SVT Sport.

Mattias Ekström tillhör en av Sveriges främsta förare genom tiderna.

Nu står det klart att Ekström hoppar in det svenska teamet KYB Team JC, i stället för lettländaren Janis Baumanis, som inte får ihop ekonomin för en hel säsong i VM-serien på grund av coronaviruset.

”Kör alltid för att vinna”

Teamchefen Joel Christoffersson är väldigt nöjd med den nya lösningen.

– Sedan vi fick en vaktant plats i teamet inför Höljes, så kontaktade jag Mattias. Han har tidigare varit gästförare i teamet och känns roligt att han får köra VM-racet på hemmaplan. Mattias är en förstärkning till teamet, och om det är någon som kan köra bil så är det han, säger Joel Christoffersson i ett pressmeddelande på teamets webbsida.

Mattias Ekström ser fram emot att komma tillbaka till VM-cirkusen.

– Det ska bli spännande att åka i Höljes. Jag har alltid kört för att vinna. Men samtidigt måste man vara realist och inse att Johan Kristoffersson och de andra har förberett sig länge för det här. Vi tar det lite som det kommer och ska försöka ha roligt i Höljes. Men en del har racingen i blodet och behöver inte så mycket träning, säger Mattias Ekström till SVT Sport om sina egna förberedelser.

Mattias Ekström vann VM-serien i rallycross 2016 och är med sina tio delsegrar i VM-serien, näst bäste förare genom tiderna. Ekström har dessutom två titlar i det tyska DTM-mästerskapet på meritlistan.

Njutit av familjelivet

Hans senaste insats i rallycross-VM är från racet i Belgien förra året, då han tog åtta poäng.  Någon permanent plats i VM-serien har han inte haft sedan 2018.

– Jag har passat på att vara lite familjefar och njutit av det. Sedan har jag satsat på ett civilt jobb och jobbar mycket med elbilssatsningen och utvecklingen inom det, säger Mattias Ekström.

Mellan raderna hör man dock att Ekström inte utesluter att det blir fler race i årets VM-serie.

– Jag kör först i Höljes och sedan får vi se. Just nu har jag andra åtaganden som kolliderar med VM-racen i höst. Men det har ju hänt saker förr, där man flyttat på saker och ting. Vi får se vad teamet bestämmer efter helgen, men det är inget som jag planerat just nu, säger Mattias Ekström.

MER INFÖR HÖLJES: Timmy Hansen om familjefajten: ”Jag är storebror och borde ju vinna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.