Mikaela Åhlin-Kottulinsky är väldigt positiv till den nya damligan. Foto: Extreme E/TT

Formel 1 startar ny damliga: ”Det är toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer en ny damliga rulla under Formel 1:s vingar.

”F1 Academy”, som ligan ska heta, kommer ha 15 förare spridda på fem olika lag.

– Vi kommer bevisa att kvinnliga förare har det som krävs, säger ligans manager Bruno Michel på Formel 1:s hemsida.

I oktober 2018 grundades damligan W Series. Nu kommer nästa damliga.

F1 Academy finansieras delvis av Formel 1 där fem nuvarande stall i Formel 2 och Formel 3 kommer tävla med tre bilar var. Under 2023 kommer ligan ha sju event med totalt 21 race.

”Målet med ligan är att maximera möjligheterna och potentialen för unga kvinnliga förare att nå den högsta nivån inom motorsport och ge unga talanger från go-karting eller andra juniorserier tillgång till den grundläggande erfarenheten som behövs innan de kan racea i Formel 3 och gå in i Formel 1-pyramiden”, skriver Formel 1 på sin hemsida.

– Jag är väldigt spänd på att lansera det här. Mångfald är extremt viktigt inom motorsport och med F1 Academy kommer vi bevisa att kvinnliga förare har det som krävs för att tävla på högsta nivå, säger ligans manager Bruno Michel och lägger till:

– Målet är att se kvinnliga förare i Formel 3 inom två till tre år och för dem att snabbt utmana om poäng och pallplaceringar.

Historiskt sett har fem kvinnor tävlat i Formel 1. Senast var Giovanna Amati som deltog i tre olika kval under 1992. Den senaste kvinnan som startade ett F1-race var Lella Lombardi 1976.

”Kvinnor tillhör absolut toppeliten”

En som tar emot nyheten med glädje är den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Jag tycker att det är toppen, jag tror att man verkligen gör det på ett seriöst sätt. Man har nog tittat på W Series och lärt sig om rätt nästa steg för att unga tjejer ska ta sig till toppen. För motorsport är en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor, säger hon till SVT Sport.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky tävlar själv i serien Extreme E där de inför säsongen 2021 införde krav på att varje bil skulle ha en man och en kvinna i för varje tävling. Det har gett Mikaela större möjligheter att tävla mot elitförare.

– Det har gjort att jag har växt otroligt mycket. Jag tävlar med Johan Kristoffersson. Tävlar bland annat emot Sebasten Loeb och Carlos Sainz. Ändringen har visat att kvinnliga förare absolut hör till toppeliten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.