Isak Gifting får sin stora chans i VM Foto: privat

Gifting får fabrikskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnskottet Isak Gifting är klar för VM-serien i motocross 2021.

Idag kom beskedet att 19-åringen blir fabriksförare för GASGAS i MX2-klassen.

– Jag hade inte kunnat önska mig nåt bättre, säger Gifting till SVT Sport.

Gifting slog till med en sensationell andraplats i andra heatet i söndagens VM-deltävling i belgiska Lommel.

Pallplatsen är det bästa en svensk förare lyckats med på nästan 20 år i VM-sammanhang.

19-åringen från Grycksbo dalarna har snabbt blivit ett samtalsämne i VM-depån efter att ha radat in topp 10-resultat sen han fick chansen att göra ett inhopp för GASGAS när det blev skador i teamet.

Den spanska MC-tillverkaren köptes nyligen upp av VM-dominanten KTM och cyklarna har många likheter med varandra. Som fabriksförare får Isak helt andra möjligheter att ta nästa kliv i karrären.

– Det är en möjlighet jag drömt om i hela mitt liv. Jag tycker jag har visat att jag har vad som krävs för att vara med och slåss i toppen.

– En hel försäsong med ett så etablerat team tror jag kommer göra det lilla extra för mig, fortsätter han.

Flyttar till Köln

Isak kommer att flytta till Köln då teamet har sin bas i Tyskland. Nu blir det en vinter på sydligare breddgrader där han har möjligheter att kunna träna som han vill. Som teamkamrat får han tysken Simon Lagenfelder.

– Jag har fått oerhört bra respons från alla håll och kanter vilket jag uppskattar enormt mycket. Tyvärr har inte publiken kunnat vara på plats som vanligt. Jag hoppas att det blir bättre till nästa säsong.

För Gifting väntar närmast de tre avslutande deltävlingarna i årets VM-serie. Han ligger på 13:e plats trots att han missade de åtta första racen.

– Isak kom till oss från EM som inhoppare och har imponerat oerhört på oss i teamet. Hans resultat talar för sig självt, säger Justin Amian, teamchef.

KLIPP: Ny syccé av Isak Gifting (25 okt 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.