Formula 1-föraren Romain Grosjean flyr ut ur den brinnande bilen. Foto: Viaplay

Grosjean om svåra kraschen: ”Jag såg döden komma”

Uppdaterad
Publicerad

F1-föraren Romain Grosjean vilar ut på sjukhus efter den svåra kraschen i Bahrains GP. Han klarade livet i en av de vådligaste krascher som sporten skådat. Allt blev ett enda stort eldhav innan fransmannen mirakulöst klev ur bilen.

– Att ta mig ur det eldhavet är något som kommer att påverka mitt liv för evigt, säger Grosjean som vill vara tillbaka på banan redan inom två veckor.

Grosjean var snabb att lägga ut en hälsning från sjukhuset på sociala medier där han tackade för alla insatser som gjordes för att rädda livet på honom. Händerna var hårt bandagerade efter brännskadorna, som inte var så allvarliga.

– Jag kommer att behöva psykologisk hjälp eftersom jag såg döden komma. När man ser bilderna så inser man att inte ens Hollywood kan skapa något liknande, säger Grosjean till franska TF1.

– Att ta mig ur det eldhavet är något som kommer att påverka mitt liv för evigt, säger Grosjean.

Grosjean var inne i det brinnande infernot i nästan 30 sekunder men hade sinnesnärvaro nog för att hitta en väg ut ur en nära dödensituation.

”Vet inte om ordet mirakel finns”

– Jag vet inte om ordet mirakel finns eller om det kan användas men det var inte min tur. Det kändes som mycket längre än 28 sekunder. Jag såg hur mitt visir blev helt orange, alla lågorna som slog upp på vänstra sidan av bilen, säger Grosjean.

– Jag tänkte på en väldig massa saker, inte minst på Niki Lauda och jag trodde inte att det var möjligt att råka ut för något liknande, inte i dessa tider. Jag kunde inte avsluta karriären i F1 på det viset, säger Grosjean.

Trots den omfattande kraschen fick Grosjean bara lätta brännskador på ovansidan av händerna och har en förhoppning om att köra säsongsavslutningen i Abu Dhabi 13 december.

– Jag mår bra med tanke på omständigheterna kring olyckan och kan röra på händerna på ett bra sätt. Jag är glad över att ha klarat livet men behöver komma tillbaka till banan, gärna till Abu Dhabi, funderar Grosjean.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.