Lewis Hamilton funderar över F1:s beslut. Foto: Bildbyrån

Hamilton ”chockad” att F1-premiären körs

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1-premiären i Melbourne ska köras som planerat i helgen trots den pågående coronaepedemin.

Den sexfaldige världsmästaren Lewis Hamilton sågar beslutet.

– Jag är väldigt, väldigt förvånad att vi är här, säger Hamilton.

Flera andra F1-förare har inför söndagens premiär i Australien sagt att de känner sig trygga med att FIA beslutat att genomföra loppet, även om andra sportevenemang i världen ställts in på grund av den pågående coronaepedemin,

Men Lewis Hamilton är minst sagt kritisk mot beslutet.

Corona och idrott

– För mig är det chockerande att vi sitter här nu, sade han till reportrar inför den första träningsrundan på fredagen.

Inte rimligt

Hamilton sade att beslutet att genomföra premiären inte är rimligt med tanke på de åtgärder som vidtas i världen med anledning av coronaviruset.

– Donald Trump har stängt gränsen mot Europa, vi ser att NBA ställs in, men F1 fortsätter att rulla på, sade han.

Hamilton sade att hans främsta oro gäller publikens, och de främst de äldres, hälsa. Förra året kom omkring 300 000 personer för att se F1-premiären i Melbourne.

– Jag hoppas verkligen för fansens skull att de vidtar försiktighetsåtgärder. Jag gick igenom här och såg att allt pågår precis som om den vore en vanlig dag. Och det tycker jag inte att det är, sade Lewis Hamilton.

”Cash is king”

Flera personer i Haas och McLarens team på plats har satts i karantän och testats för coronavirus, vilket fått delstaten Victorias hälsomyndigheter att varna för att loppet kan bli inställt. Resultatet av virustesterna väntas komma på torsdagen men Hamilton tror att testresultaten inte kommer att meddelas innan loppet har körts.

– Jag hörde att resultaten inte kommer att meddelas förrän om fem dagar eller något. Är det en tillfällighet? Men ”cash is king”, sade Hamilton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet