Hamilton vann i Belgien. Foto: TT

Hamilton vann sin 89:e seger i F1

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton kommer allt närmare en sjunde formel 1-titel.

Britten var överlägsen på Spa och är nu två segrar från att tangera Michael Schumachers rekord på 91 segrar.

-Jag fyller 36 men känner mig bättre än någonsin, säger Hamilton.

Segern var Hamiltons femte för säsongen.

35-åringen hade pole position och ledde loppet från start till mål i sin 89:e seger i karriären.

Därmed fortsätter han att dryga ut ledningen i formel 1-tabellen. Ner till tvåan Max Verstappen, Red Bull, skiljer det 47 poäng och ner till trean och stallkamraten Valtteri Bottas ytterligare tre.

– Oavsett hur mycket framgång vi har så fortsätter vi hålla fokus. Vi tittar bara mot nästa lopp. Det är en otrolig mentalitet att jobba runt, säger Hamilton i segerintervjun.

Bottas slutade tvåa och Verstappen trea.

På det elfte varvet var Alfa Romeos Antonio Giovinazzi och Williams George Russell inblandade i en krasch, men båda förarna klarade sig bra och kunde ta sig ur bilarna för egen maskin.

Carlos Sainz kom aldrig till start.

Tävlingen föregicks av en tyst minut och ett ställningstagande mot rasism. Den tysta minuten hölls till minne av den franske racingföraren Anthoine Hubert som dog i en formel 2-krasch på banan förra året.

Hubert var nära vän med många av förarna, däribland Ferraris Charles Leclerc, Pierre Gasly i Alpha Tauri och Renaults Esteban Ocon.

Precis som i alla andra lopp den här säsongen samlades förarna i en protest mot rasism där 13 förare knäböjde och 7, som tidigare, stod upp. Alla hade t-shirts med texten ”End Racism”, förutom sexfaldige mästaren Lewis Hamilton som hade en ”Black Lives Matter”-t-shirt.

Nästa tävling körs på italienska Monza nästa helg.

Toppställningen i F1

1) Lewis Hamilton, Mercedes, 157 poäng

2) Max Verstappen, Red Bull, 110

3) Valtteri Bottas, Mercedes, 107

4) Alexander Albon, Red Bull, 48

5) Charles Leclerc, Ferrari, 45

6) Lando Norris, McLaren, 45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.