Johan Kristoffersson. Foto: Bildbyrån

Heaven or Hell för svenska VM-stjärnorna i Norge?

Uppdaterad
Publicerad

Welome to... Hell!

Det är faktiskt så platsen heter för helgens VM-deltävling i rallycross.

Frågan är om det blir himmel eller helvete för de svenska VM-förarna på Lånkebanen.

Regerande världsmästaren Johan Kristoffersson har ryckt åt sig en 14-poängsledning i tabellen efter en tredjedel av mästerskapet. Tre av de fyra deltävlingar har Volkswagenföraren vunnit.

Senaste fullträffen kom på Silverstone. Förra året vann Kristoffersson i Hell trots att han fick foten överkörd (!) av en bil i depån.

– Vi kommer hit med en ganska skön känsla. Hell är en vanlig hederlig gammal rallycrossbana. Med ”jokern” i förstasväng vilket betalar sig om man har bra fart i bilen. Starten blir inte lika avgörande som på många andra banor, säger Johan till SVT.

Stallkamraten Petter Solberg körde ihop med Kristoffersson i semifinalen på Silverstone. Solberg blev den stora förloraren med missad final och poängtapp. Men även om han är hemmaförare i helgen så lär han inte vinna publikmatchen mot landsmannen, VM-tvåan Andreas Bakkerud.

EKS-föraren har den överlägset största fancluben i VM och 500-700 ”baby blue fans” finns på plats för att stötta sin idol.

Stallchefen Mattias Ekström ligger femma i tabellen, 25 poäng efter Kristoffersson, hoppas att nya inställningar på Audin ska ett lyft.

– Förhoppningsvis visar det sig tidigt om vi är rätt ute. Andreas har ju varit grymt snabb på den här banan. Så får vi väl se om det är föraren eller bilen. Vi har tidigare varit bra när det varit blött, men haft svårare i torrt, förklarar Mattias.

Väderprognosen för helgen säger torrt och soligt väder.

Allt är upplagt för en riktigt fartfest i Norge.

TABELLTOPPEN

1. Johan Kristoffersson, Volkswagen/Sverige, 105 poäng

2. Sébastien Loeb, Peugeot/Frankrike, 91

3. Andreas Bakkerud, Audi/Norge, 83

4. Petter Solberg, Volkswagen/Norge, 80

5. Mattias Ekström, Audi/Sverige, 80

6. Timmy Hansen, Peugeot/Sverige, 71

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.