Foto: TT Nyhetsbyrån

Hon blir sjätte kvinnan i STCC: ”Killarna gillar inte att bli slagna av en tjej”

Publicerad

Under fjolåret var Mikaela Åhlin-Kottulinsky ensam kvinna i startfältet i STCC. I år får hon sällskap av 20-åriga Jessica Bäckman. – Det är tufft, för killarna gillar inte att bli slagen av en tjej, säger debutanten i en intervju med Dagens Nyheter.

Sedan starten av STCC 1996 har bara fem förare varit kvinnor. I år gör den sjätte debut.

– Jag vill så klart komma på pallen, men det är svårt att veta hur långt man kan komma när man inte har kört någonting, säger Jessica Bäckman till Dagens Nyheter.

Motorsportkarriären började med gokart och som ung tjej fick hon kämpa för att vinna killarnas respekt.

– När jag körde utomlands körde alla på mig och försökte få mig av banan hela tiden. Så det var jättetufft, säger Bäckman och fortsätter:
– Men ju högre upp jag kom, desto bättre blev jag och desto mer respekt fick jag från killarna. Så i gokart är det inga problem alls längre.

Stallkamrat med Ekblom

I år kommer Bäckman att köra för Westcoast racing, vars toppförare är 47-årige veteranen Fredrik Ekblom som vunnit STCC tre gånger.

I serien återfinns också Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som i fjol var ensam kvinna i startfältet. Hon har varit en stor förebild för Bäckman – för det kan vara tufft att vara kvinna i motorsportbranschen, berättar Bäckman.

– Det är tufft, för killarna gillar inte att bli slagen av en tjej. De kan vara lite extra hårda, men då gäller det bara att vara ännu hårdare tillbaka.

Så körs årets STCC

Visa

4-5 maj, Ring Knutstorp

16-17 juni, Anderstorp

7-8 juli, Falkenberg

18-19 augusti, Karlskoga

8-9 september, Rudskogen, Norge

21-22 september, Mantorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer