Marcus Ericsson slutade elva i Indy 500. Foto: Bildbyrån

Marcus Ericsson bäste svensk i Indy 500 – ”spindelmannen” vann

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde blivit en blågul succé i klassiska Indy 500.

Felix Rosenqvist ledde i 14 av 200 varv – men tvingades till ett sent bränslestopp och där försvann topplaceringen.

Istället blev Marcus Ericssons elfteplats bästa blågula prestation när brasilianaren Helio Castroneves vann inför 135 000 åskådare i Indianapolis.

Svenskarna hade otur med olika bestraffningar – vilket gav dem tuffa tidstillägg i jakten på en topplacering.

Ericsson tvingades gå tidigt i depå när bränslet var slut och depån var stängd på grund av en incident, och blev straffad med tidstillägg.

I ett läge när han låg femma i tävlingen.

– Jag är jättebesviken. Vi har varit en av de snabbaste bilarna hela den här månaden. Vi gjorde också en bra start och hade ett bra resultat på gång.  Jag tycker jag gjorde allting rätt, men vi måste försöka få lite stolpe in någon gång, för då kan det bli riktigt bra, säger Marcus Ericsson till SVT Sport.

Ericsson kunde dock i slutändan glädjas åt att bli bäste svensk, med en slutlig elfteplats.

Rosenqvist i depå åtta varv före mål

Felix Rosenqvist i sin tur körde för fort i depån vid depåstopp, och blev straffad med tidstillägg.

– Det måste varit extremt lite över, typ 0,1 kilometer, så jag var ganska chockad faktiskt. Det är så reglerna är, men det känns surt, säger Felix Rosenqvist till SVT Sport.

Rosenqvist var i ledningen med åtta varv kvar (av 200 totalt) – men tvingades till ett bränslestopp, och då försvann också segerchanserna.

Det som hade räddat Rosenqvist i det skedet var om säkerhetsbilen kommit ut på banan, men det gjorde den aldrig.

– Vi chansade på en ”fuelsave” (spara bränsle) i slutet och hoppades att säkerhetsbilen skulle komma ut igen, men det blev aldrig så, och då var jag tvungen att gå i depån igen, och då kom vi ut långt bak istället, säger Felix Rosenqvsit.

Vann gjorde istället 46-årige brasilianaren Helio Castroneves – som blev historisk med sin fjärde seger i Indy 500.

Castroneves som går under smeknamnet ”spindelmannen” för sin patenterade segergest när han klättrar på staketet mot publiken efter sina segrar. Castoneves avgjorde racet två varv från mål, och vann före spanjoren Alex Palou.

Resultat Indy 500

1) Hello Castroneves, Brasilien, Honda, 2.37.19,3846, 2) Alex Palou, Spanien, Honda, +0,4928, 3) Simon Pagenaud, Frankrike, Chevrolet, +0,5626.

Sv plac:

11) Marcus Ericsson, Chip Ganassi, +16,5166, 27) Felix Rosenqvist, Arrow McLaren, +1 varv.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.