Svenska indycar-stjärnan Felix Rosenqvist.

Indycar planerar för rekordpublik i augusti

Uppdaterad
Publicerad

87 500 personer. Så många åskådare planerar Indy 500 att ta in på Indianapolis Motor Speedway i Indiana den 23 augusti, vilket skulle vara den högsta publiksiffran sedan coronautbrottet.

För människorna på plats kommer ansiktsmask att vara obligatorisk och arrangören kommer dessutom ta temperaturen på alla som vill in på arenan. En säkerhetsplan på 88 sidor presenterades på onsdagen och har tagits fram tillsammans med nationella hälsoexperter.

”Vi tycker det är viktigt att välkomna fans och visa att USA, Indiana och Indianapolis inte behöver stänga ner”, säger Mark Miles, ordförande och verkställande direktör organisationen, i ett uttalande.

Arenan i Indiana i USA, helig motorsportmark, har idrottsvärldens största sittplatskapacitet på omkring 257 000 åskådare – och med cirka 50 000 ytterligare på ståplats ramar det in Indy 500 som världens enskilt största idrottsevenemang, när det handlar om åskådare. 87 500 åskådare är väldigt mycket folk, men för evenemanget skulle det vara den lägsta publiksiffran på över hundra år.

1916 kom 83 000 personer till den sjätte upplagan av Indy 500.

Ur svensk aspekt kommer Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson få chansen att vinna den åtråvärda tävlingen.

Parallellt med publikplanerna fortsätter USA att drabbas hårt av coronapandemin. I absoluta tal har landet drygt 3,8 miljoner fall av bekräftad smitta och drygt 141 000 döda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.