Jonas Kruse. Foto: Bildbyrån

Jonas Kruse: ”Var tvungna att göra en förändring”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att Bilsportförbundets ordförande Lars Pettersson avgår med omedelbar verkan. SVT Sports expert Jonas Kruse är inte överraskad.
– Hela styrelsen kunde inte vara kvar efter allt det här, säger Kruse.

Det var i mitten på april som SVT Sport kunde avslöja att Bilsportförbundet varit på en resa till USA som finansierats av medlemmarnas pengar. Resan kostade 300 000 kronor och på grund av de dyra kostnaderna överskred styrelsen sin egen årsbudget med cirka 570 000 kronor.

Anledningen är bland annat alkoholnotor och att medlemmarna fått betala för närstående till styrelsen som följt med på resan.

Att Lars Pettersson lämnar posten som ordförande förvånar inte SVT Sports expert Jonas Kruse.

– Jag är väl inte direkt överraskad med tanke på revisorns berättelse och den kritiken som kommit från olika håll. Det känns inte som att hela styrelsen kunde vara kvar efter det här, man var nog tvungen att göra förändringar, säger Kruse.

Var det rätt beslut?

– Det är en väldigt komplex fråga, det finns två sidor och vi har inte all information. Men det är klart att kritiken från revisorn är tuff. Jag tror att rätt personer har suttit i styrelsen, de är bra på racing- och rallyfrågor men sedan saknar styrelsen personer med annan kompetens. Till exempel att ha ordning på policy vad gäller resor och alkohol och på ekonomin som skulle följts upp bättre. En person med mer ordning och reda skulle ha suttit i styrelsen.

Det viktigaste nu är att gå till botten med allt för att på så sätt få möjlighet att arbeta framåt igen och kunna utveckla svensk bilsport, menar Kruse.

– Det gäller att få tillbaka förtroendet. Och det som framför allt är viktigt att ta reda på i det här är ekonomin, hur ser den ut?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer