Jonas Kruse: ”Då dör mästerskapet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är sedan tidigare klart att Peugeot lämnar VM i rallycross. I går började det även spekuleras i att totaltvåan Mattias Ekström lägger av och att rallycross-VM:s framtid är hotad.

– Om det blir allt för illa tycker jag att man ska slå ihop det med EM, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Rallycrossäsongen avslutades i går med att Johan Kristoffersson som vanligt tog en seger, hans elfte av tolv möjliga.

Kristoffersson hade sedan tidigare säkrat VM-titeln, men förutom Kristoffersson blev det även svenskt på andraplatsen då Mattias Ekström blev tvåa för andra året i rad. Det dröjde dock inte länge efter avslutad säsong förrän det lyftes frågetecken inför säsongen 2019.

Sedan tidigare har Peugeot gjort klart att de kommer att lämna mästerskapet och i går kom uppgifter om att Mattias Ekström har gjort sitt i serien. Och SVT:s expert Jonas Kruse fruktar för VM-seriens framtid.

– Det är illavarslande. Mycket talar för att Ekström är borta och Peugeot är borta. Det vi får hoppas på som kan vara en livlina är att Hansen eller Loeb kan ta över deras bilar. Gör inte de det då är risken att Volkswagen försvinner och då dör mästerskapet.

Hur vill du se mästerskapet fortsätta utvecklas under 2019?

– Vi ska ha klart för oss att det är ett jättebra mästerskap i sig. Sen måste man då få valuta för pengarna man lägger in. Teamen tycker nog inte att de har fått ut riktigt det man har lagt in, det är ett problem. Om det blir allt för illa tycker jag att man ska slå ihop det med EM och ha ett mellanår helt enkelt för att invänta elektrifieringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.