Foto: TT Nyhetsbyrån

Dramatik i kroatiska rallyt – ny ledare med en sträcka kvar

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä hade lett VM-rallyt i Kroatien från första sträckan och såg ut att gå mot sin andra raka VM-seger i år. Men ett kraftig regnfall innan näst sista sträckan kastade om rejält och finländaren tappade 28,9 sekunder och är nu tvåa bakom Ott Tänak – 1,4 sekunder skiljer dom åt inför avgörandet.

Rovanperä har imponerat stort under hela rallyt och hade inför dagen en ledning på drygt 19 sekunder. Regn har gjort det extremt svårkört under de inledande dagarna och ett väderomslag kastade om i resultatlistan idag igen.

Efter två av dagens fyra sträckor hade Rovanperä drygat ut sin ledning till 28,4 sekunder men sen kom ett oväntat regn som ställde till det rejält för 21-åringen. Kalle valde i morse att lämna service med hyra hårda däck och endast två regndäck, kalkylerat på att det inte skulle komma regn.

Jackpott för Tänak

Närmaste konkurrenten Ott Tänak hade bättra lycka med informationen från väderteamet och tog med fyra mjuka däck och två regndäck. Ett val som blev ”jackpott” när regnet kom på dagens tredje sträcka. Världsmästaren från 2019 tog då in, fenomenala 28,4 sekunder på sträckan över 24,4 kilometer. Tänak därmed ny ledare med 1,4 sekunders marginal till Rovanperä med en sträcka kvar att köra.

Rovanperä var uppgiven i målet på sträckan när han insåg att ledningen var borta och trodde inte att han kan matcha Tänak på avslutningen.

– Inte med de här däcken! Jag vet inte var det här vädret kommer ifrån. Vi hade ingen aning att det skulle komma regn, jag kan inte matcha honom (Tänak) med hårda däck, säger Rovanperä.

Torrt eller blött fäller avgörande

Strax efter att sträcka 19 avslutats kom bilder från dagens sista sträcka och där skiner solen och sträckan ser torr ut. Så rallyt är definitivt inte avgjort. Förarna har ej möjlighet att byta till nya däck innan avgörandet utan får laborera med de däck de har med sig i morse.

–  Det är precis så här spännande man vill att det ska vara. På ett vis förtjänar Kalle segern som har varit i ledning sen start. Men samtidigt har däckstrategin hela tiden varit i fokus och det gäller att alla gör allt rätt i ett team och förstås att chansningar ibland går hem. Vilket det denna morgon gjort för Tänak och Hyundai. 

Ej kört för Rovanperä

– Men med solen nu på sista sträckan så är det öppet igen i jakten på segern och förarna får verkligen köra om det. Vädret är tom kanske till Kalles fördel med de hårda däcken som passar på torrt underlag, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Följ sista sträckan live i SVT1 klockan 13:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.