Se när Solberg körde in i träd – bilen började brinna

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg och kartläsare Elliott Edmondson körde av på första sträckan under lördagsetappen av det kroatiska VM-rallyt. Båda är okej men sträckan avbröts efter incidenten.

– Skadan var inte så stor men när jag klev ur bilen började det brinna, då blev det väldigt dramatiskt, säger Solberg.

Solberg låg på en femte plats efter fredagens inledande etapp. Lördagen innehåller åtta specialsträckor och det var redan på morgonens första sträcka, SS9 Kostanjevac, som Solberg fick problem efter 3,9 km.

– Jag trodde det skulle bli en vanlig sladd men vi snurrade och körde in i ett träd. Det är väldigt trist för hela teamet, säger Solberg till WRC.

Videoklipp från publik på sträckan visar att Solbergs bil tappar fäste bak och snurrar på sträckan och glider baklänges av vägen in bland träd. Stillbilder från incidenten visar att bilen även börjat brinna efter kraschen. Hyundai-teamet rapporterar att både Oliver Solberg och Elliott Edmondson är okej.

Under förmiddagen gav teamet också en kommentar kring händelseförloppet via sociala medier.

Solberg snurrade på sträckan och körde av vägen och skadade bakänden på bilen. Avgasröret tog eld och bakänden på bilen började brinna. Elden släcktes snabbt. Bilen kommer tas tillbaka till service för att undersökas. Elden gjorde att ”röda lampan” på hybridenheten lyste så nu måste bilen gå igenom FIAs säkerhetsprocedur.

”Slutet på rallyt”

Oliver Solberg själv tror inte på en start i morgon.

– Jag tror inte det, det är inte så troligt efter branden. Först trodde jag att kunde fortsätta, innan branden startade så kunde det ha funkat. Men tyvärr med branden så är det slutet på rallyt, säger Oliver Solberg till WRC.

Under kvällen kom också beskedet. Rallyt är över för Solberg.

Sträcka nio avbröts efter Solbergs krasch, sex förare hade dessförinnan avslutat sträckan.  Övriga som ej hunnit starta tilldelas en nominelltid.

Under lördagskvällen pratade SVT Sport även med Oliver Solberg under den avslutande sträckan.

Se intervjun här i SVT Play.

Arkiv: Solberg femma efter regntung dag i Kroatien

Så sänder SVT från Kroatiska VM-rallyt

Lördag 23 april

11.15 – 12.30 SVT2/Play Rally-VM Kroatien.

Sträcka 12 Vinski Vrh – Duga Resa ,  8,78 kilometer. Den sista sträckan under förmiddagen innan förarna har service uppehåll.

19.00 – 20.00 SVT Play Rally-VM Kroatien

Sträcka 16 Vinski Vrh – Duga Resa 2, 8,78 kilometer. Den avslutande sträckan på lördagens etapp.

Söndag 24 april

08.30 – 09.30 SVT2/Play Rally-VM Kroatien

Sträcka 18 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 14,09 kilometer. Första genomkörningen på vad som senare är rallyts Power stage.

13.00 – 14.30 SVT1/Play Rally-VM Kroatien

Sträcka 20 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 14,09 kilometer. Körs för andra gången, rallyts sista sträcka. Dessutom Power stage med värdefulla bonuspoäng på spel.

Kommentatorer: Maria Wallberg & Jonas Kruse

Alla sändningar från Rally-VM i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.