Foto: TT Bildbyrån

Kimi Räikkönen gör comeback – efter mindre än ett år

Uppdaterad
Publicerad

Finländaren Kimi Räikkönen avslutade i december racingkarriären efter 19 säsonger i Formel 1.

I helgen gör världsmästaren från 2007 comeback – i Nascar.

– Det enda vi kan göra är att göra vårt bästa och hoppas på ett bra resultat, säger han till AP.

Kimi Räikkönen var en populär figur bland racingfans världen över under sin karriär, med en unik personlighet som tidigt gav honom smemknamnet ”The Iceman”. Han är en av de mest framgångsrika förarna i kungaklassen Formel 1, med en VM-titel för Ferrari, 21 vinster och 103 pallplatser på hans 349 racestarter som är flest av alla i historien.

När han som 42-åring lade ner den långa karriären, efter att ha kört de tre sista åren med Alfa Romeo, var han öppen med att han inte kommer sakna racingen. Han ville spendera mer tid med sina två barn och fru hemma i Schweiz där familjen bor.

Projektet bakom comebacken

Men nu är han tillbaka på racingbanan och bakom ratten – i Nascar, där han körde två lopp 2011.

Han kommer köra för TrackHouse Racing Team. Stallet kontaktade Räikkönen som en del av deras program Project91. Det är ett program som skapades för att utvidga Nascars profil runt om i världen genom att knyta till sig stjärnor från olika kontinenter. Mannen som leder projektet är den tidigare Nascarföraren Justin Marks, som också är delägare i teamet.

Räikkönen var intresserad när Marks kom med idén och i februari reste amerikanen till Schweiz för att presentera projektet ytterligare.

”Kom dit väldigt ärlig”

– Han kom dit väldigt ärlig och lovade aldrig något stort. Vi hoppas på ett bra resultat, man vet aldrig vad som kommer hända i Nascar, säger Räikkönen till AP.

För AP berättade Räikkönen att han haft flera erbjudanden sedan han slutade i F1, men att Marks är det enda han tackat ja till.

Han kommer endast att köra ett lopp, och det är det 31:a under årets Nascarssäsong. Tävlingen avgörs på Watkins Glen International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.