Johan Kristoffersson slutade trea i WRC2. Foto: TT Bild

Kristoffersson på pallen efter upphämtning

Uppdaterad
Publicerad

Rallycross-världsmästaren Johan Kristoffersson startade sista dagen som femma i WRC2.

När sista sträckan i Svenska rallyt var över hade han kört upp sig till en pallplats.

– Det känns lite delat. Men självklart är jag jättenöjd, det har gått otroligt bra. Vi fick en tredjeplats, säger Kristoffersson till SVT Sport.

Under inledningen av Svenska rallyt tampades Johan Kristoffersson lite överraskande med norrmannen Ole Christian Veiby och finländaren Jari Huttunen om ledningen i WRC2.

Under lördagen så tappade Kristoffersson stadigt mot Veiby, men hade en strid om tiondelar med Huttunen.

Svenska rallyt

Ända till andra varvet på Rämmen, sträcka 12. Då parkerade Kristoffersson i en snödriva och tappade drygt 1.44 på Huttunen och Veiby.

Pallplats verkade ouppnåelig

Resten av lördagen kämpade Kristoffersson med att försöka förbättra sin femteplats, men förarna framför svarade för stabil körning och en pallplats verkade i det läget ouppnåelig.

Men Kristoffersson fortsatte under söndagen att plocka sekund för sekund på konkurrenterna framför, och efter näst sista sträckan, Likenäs, så var Kristoffersson plötsligt på pallen. Då hade rally cross-världsmästaren tagit nästan 50 sekunder på svenske konkurrenten Emil Bergqvist sen kraschen, och när Jari Huttunen kraschade och fick bryta rallyt var Kristoffersson tillbaka på pallen.

Sekundledning inför sista sträckan

På sista sträckan stod kampen om sista pallplatsen bakom norrmannen Veiby och finske Emil Lindholm mellan svenskarna Kristoffersson och Bergqvist, med Kristoffersson i en femsekundersledning. Kristoffersson drygade ut under den sista sträckan i Torsby, och tog pallplatsen nio sekunder före Bergqvist. Kristoffersson hade drygt 15 sekunder upp till finske Lindholm på andraplatsen och nästan två och en halv minut efter norrmannen Veiby.

– Startfältet i år var väldigt starkt, men det var många duktiga som försvann, bland annat jag som fastnade i en snövall i går. Tempot har varit lite upp och ner, men när jag har fått en ”Clean run” så har vi varit med i toppen, så det har varit klart bra, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport.

”Så jäkla lycklig”

Svenske Tom Kristensson vann JWRC (JVM) före esten Roland Poom med drygt en och en halv minut.

Och det var en nöjd Kristensson som mötte SVT Sport efter målgång.

– Jag är supernöjd, jag har supersvårt att hitta ord för det här. Jag är så jäkla lycklig så jag vet inte var jag ska ta vägen. Det var tufft på sina ställen, det här hade jag aldrig räknat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet