Thierry Neuville i 13 poängs VM-ledning inför helgen Foto: Jaanus Ree /Red Bull Content Pool

Kruse: ”Spännande läge i VM-rallyt”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska VM-rallyt, årets elfte deltävling, en utmanade klassiker som i års körs tre veckor tidigare än ifjol.

– Det brittiska VM-rallyt är väldigt svårt i sig med skiftande vägar och underlag där regn och dimma även är vardag. Trots ett konstant växlande grepp är det dessutom en snabb deltävling, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Årets VM-rally går in i slutspurten, bara tre deltävlingar återstår och kampen om VM-titeln lever i högsta grad.

– Det är ett spännande läge i VM med flera bilmärken med i VM-fajten och i förarmästerskapet är det otroligt jämt mellan en topptrio, alla inom 23 poäng, säger Jonas Kruse.

Thierry Neuville leder på 177 poäng, före Ott Tänak (164) och Sébastien Ogier (154). Tänak kommer till Wales med tre raka segrar i ryggen vilket gjort att han avancerat till en andra plats i mästerskapet.

Ogier chans att bli historisk

Hannu Mikkola, Petter Solberg och Sébastien Ogier delar rekordet på flest antal segrar (4 stycken) i brittiska VM-rallyt. Ogier har därmed chans att skriva historia i helgen.

– Det är alltid trevligt att toppa olika rekordlistor. Men det som betyder mest just nu är mästerskapet och att nå säsongens mål och ta hem den stora pokalen i slutet av året, säger Ogier till WRC.

Press att leverera

Förra veckan blev det efter en tids spekulationer officiellt att Sébastien Ogier lämnar M-sport Ford efter två år och nästa säsong kör för Citroën. I nuläget har teamen ännu inte presenterat sina uppställningar för nästa år och det är flera förare som inte har kontrakt klara för nästa år.

– Mästerskapet i det läget det är nu med den tätheten i toppen och den tävling de har framför sig gör detta rally extra intressant, säger Kruse.

– Det gäller ju alla som kör nu, det är många som har press på sig att leverera för en plats nästa år i deras stall. Att Ogier bestämt sig, öppnar upp en plats hos M-sport Ford osv. Det är en högintressant ”silly season” period just nu, konstaterar Jonas Kruse.

Sista sträckan, ss23, direktsänds i SVT på söndag i Sportstudion med start kl 13:00.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse

Kruse om topptrions utgångsläge inför helgen

Neuville: Han är alltid snabb i Brittiska VM-rallyt. Förra året tog han fem sträcksegrar, näst flest efter segrande Evans. Frågan är dock hur hans startnummer första dagen där han är först på vägen påverkar honom.

Tänak: Han kommer självklart med starkt självförtroende efter tre raka segrar. Men det är känt att bilen inte varit 100 procentig när greppet inte är bra. Så frågetecknet här är huruvida teamet hittat en bra lösning.

Ogier: En tävling som borde passa Ogier bra, hans startnummer som trea på vägen dag ett borde vara en fördel. Han har slagläge att kunna köra till sig en bra startposition för dag två – en lång utmanade lördag med nio sträckor och totalt ca 150 fullfartskilometer utan service och enbart med uppehåll för däckbyte.

Och på tal om däck…

– Det är första gången de nya mjuka däcken troligen kommer användas så det ska bli spännande att se hur de olika teamens däckstrategi ser ut, säger Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.