Johan Kristoffersson återvänder till rallycross-VM. Foto: fiaworldrallycross.com

Kruse om Kristofferssons virtuella premiär: ”Det blir svårt”

Uppdaterad
Publicerad

VM-premiären i rallycross har den skjutits upp och i stället körs ett virtuellt race i simulatorer med flera stjärnförare. SVT Sports expert Jonas Kruse är exalterad.
– Jag är oerhört fascinerad av det här och att det utvecklas så mycket.

Kruse är positiv till att allt fler motorsporttävlingar körs i virtuell form.

– Det är väldigt lärorikt, det är ett bra sätt att träna på sin sport, det är miljövänligt och det är verkligen verklighetstroget. Jag har själv provat simulatorn som bilsportförbundet har på Bosön.

Experten har annat kört rallycrossbanan i Höljes i simulator.

– Det är som att man sitter i en Supercar och kör där. Om man är för häftig på gasen eller gör något fel det visar sig direkt. Det är en oerhört bra grej som kör nu i dessa tråkiga tider.

”De skulle vara tio sekunder efter Johan”

Med i tävlingen, där bland annat Johan Kristoffersson ställer upp, finns även E-sportspecialister. Kristoffersson säger att han har svårt att hänga med dem, vilket inte Kruse tycker är så konstigt.

– Det blir ju aldrig exakt som om de skulle köra riktig rallycrossbil. Om E-sportarna skulle köra mot Johan Kristoffersson i Höljes i en Supercar skulle de vara tio sekunder efter Johan på ett varv, säger Kruse.

– De här killarna har kört E-sport i många, många timmar mer än Johan. Om han skulle lägga ner lika mycket tid skulle ha komma i närheten av dem också. Det är verklighetstroget och ett bra sätt att träna på sin sport.

Hur tror du helgens premiär kommer att gå då?

– Svårt att säga, jag vet inte hur mycket Johan har tränat på det här. Han är en analytiker och tar reda på allt och när han gör någonting så gör han det till 110 procent. Johan kommer göra det bra men att han ska gå ända fram och besegra de här specialisterna inom E-sport, det tror jag inte att han gör.

SE MER: Dubble världsmästarens annorlunda comeback

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer