Johan Kristoffersson laddar för comeback i rallycross-VM – fast i virtuell form. Foto: Johan Hedlund/SVT

Dubbla världsmästarens annorlunda comeback

Uppdaterad
Publicerad

Dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson lyckades säkra en efterlängtad comeback i VM men har fått se premiären skjutas fram i månader på grund av coronapandemin.

Men på söndag blir det trots allt en efterlängtad återkomst i mästerskapet – fast i virtuell form.

Efter att ha vunnit rallycross-VM 2017 och 2018 tvingades Johan Kristoffersson byta disciplin till banracing och WTCR (World Touring Car Cup) i fjol då Volkswagens satsning på rallycross lades ner.

I år är han tillbaka i rallycrossvärlden.

Corona och idrott

Inför årets säsong lyckades Kristoffersson och hans team övertala Volkswagen om att få köpa loss en bil och till helgen skulle han ha gjort comeback i samband med VM-premiären i Barcelona. I det rådande världsläget stod det dock klart i ett tidigt skede att premiären skjuts upp och än så länge vet ingen när serien kan starta.

Nybörjare i esport

För att lindra lite av abstinensen hos förare och fans startas nu ett virtuellt mästerskap av VM-arrangören, kallat World RX Esports Invitational Series.

Johan Kristoffersson är en av förarna som ställer upp i premiärtävlingen på söndag.

– Jag är novis i esport så det får bli lite av en premiär i dubbel bemärkelse för mig nu, säger Kristoffersson som inte äger något eget spel eller simulator-rigg utan kommer att låna den som rallycrosskollegan Nils Andersson har i sitt garage hemma i Arvika.

Stjärnspäckat startfält

Och för värmlänningen råder ingen tvekan om att det är den äkta varan som smäller högst.

– Ärligt talat är det ingen favorit. Men det blir annorlunda och det ska bli kul att prova på, säger Johan Kristoffersson.

Några av de övriga förarna som deltar i söndagens esport-tävling är regerande världsmästaren Timmy Hansen, Kevin Hansen och norrmannen Andreas Bakkerud. I startfältet finns även renodlade esport-förare, bland dem Killian Dall’Olmo som är världsmästare i rallyspelet Dirt Rally 2.0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet