Foto: TT Nyhetsbyrå

”En väldigt speciell dag”

Uppdaterad
Publicerad

Finländaren Jari-Matti Latvala styrde sin Toyota till seger i det Svenska Rallyt. Det är hans fjärde seger i tävlingen genom tiderna. ”Helt fantastiskt, en väldigt speciell dag” sa en mycket glad Latvala till SVT Sport efter målgång.

En fokuserad Latvala vann tävlingen före estländaren Ott Tänak, och trea blev regerande världsmästaren Sébastien Ogier.

– Jag är väldigt känslosam, den här dagen är väldigt speciell. Jag har aldrig vunnit en powerstage tidigare, säger Jari-Matti Latvala till SVT Sport.

Svenska rallyt

IEfter att han fått en returbiljett till segerstriden under lördagskvällen, när ledande Thierry Neuville kraschade sin bil, tog finländaren chansen med hull och hår. Han knockade konkurrenterna från start i söndagens avslutande etapp, där han vann de samtliga tre avslutande sträckorna.

– Jag hade en fantastisk känsla med bilen. Det här är exakt vad jag har jobbat för. I dag var allt perfekt med mn körning, säger Jari-Matti Latvala till SVT Sport.

Inför årets rally tonade Latvala ned sina egna förväntningar.

– Jag trodde inte att det skulle gå såhär bra på förhand. Jag vann rallyt här för första gången 2008, och jag måste säga att det är lite samma känsla i dag som då, säger Latvala.

I och med segern gick han också upp i VM-ledning efter två tävlingar.

– Vi har fått en fantastisk start på mästerskapet. Det känns jättebra, och nu måste vi fortsätta på samma sätt. Jag har kanske inte haft erfarenheten tidigare för att vinna, men förhoppningsvis har jag lärt mig något nu, säger Latvala.

”Bra känsla i teamet”

På förhand trodde en del att Tommi Mäkinen-styrda Toyota-teamet kanske skulle behöva några tävlingar på sig, innan de kunde utmana ordentligt. Inklusive SVT Sports expert Jonas Kruse.

– De byggde teamet helfinskt, och jag trodde nog att de kanske skulle behövt någon mer ingenjör utifrån också. Men jag hade fel. Det har visat sig att det man gjorde var helt rätt. Man har en bra känsla i teamet och alla drar åt samma håll. Det här var precis den start på säsongen som Latvala behöver, säger Jonas Kruse till SVT Sport.

I WRC2-klassen segrade svenske Pontus Tidemand.

Finska segrare i Svenska Rallyt

Jari-Matti Latvala Ford, Volkswagen

(2017, 2014, 2012, 2008)

Mikko Hirvonen Ford

(2010, 2011)

Marcus Grönholm Ford, Peugeot 

(2000, 2002, 2003, 2006, 2007)

Harri Rovanperä Peugeot

(2001)

Tommi Mäkinen Mitsubishi

(1996, 1998, 1999)

Markku Alén Lancia

(1988)

Timo Salonen Mazda

(1987)

Juha Kankkunen Peugeot

(1986)

Ari Vatanen Peugeot

(1985)

Hannu Mikkola Audi

(1981, 1983)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet