Leclerc segrare i Australiens grand prix

Uppdaterad
Publicerad

Charles Leclerc i sin Ferrari startade i pole position och körde också i mål som etta i Australiens grand prix i Melbourne. Flera av de konkurrerande toppförarna tvingades bryta loppet.

– Det känns otroligt att vinna här, säger Leclerc i Viasats sändning.

F1:s tredje deltävling av 23 kördes på söndagen på Albert Park i Melbourne, som under F1-cirkusens två frånvaroår fått ny beläggning.

Ferrariföraren Charles Leclerc fick en bra start från pole position och skuggades av Red Bulls Max Verstappen som startade från andra position.

– Vilken bil jag har i dag. Självklart har jag gjort ett bra jobb hela veckan men det hade inte varit möjligt utan den här bilen. Jag är bara så glad, säger Charles Leclerc efter loppet.

Ingen storstilad säsongspremiär av Vettel

Redan på fjärde varvet avbröt Leclercs stallkamrat Carlos Sainz. Han hade först fått en dålig start och tappade flera positioner. Redan på fjärde varvet valde han att bryta och körde av från banan och stannade i gruset.

Och han var inte den ende toppförare som inte kom i mål i Melbourne.

För fyrfaldiga världsmästaren Sebastian Vettel, som missade årets två första lopp efter att ha smittats med covid-19, blev det ingen storstilad säsongspremiär. Efter bara 24 varv snurrade hans Aston Martin, släppte ifrån sig lite delar, och blev stående vid sidan av banan.

Leclerc låg under hela loppet i ohotad ledning men jagades länge av Red Bull-förarna Max Verstappen och Sergio Perez. Men på varv 39 fick jagande Verstappen ett meddelande från serviceteamet, saktade in och parkerade sin bil bredvid banan.

Drygar ut totalledningen

Resten av loppet skuggades Leclerc, om än inte så nära, i stället av Perez, som också slutade som tvåa, och på tredjeplats Mercedesföraren Gerorge Russel följd av stallkamraten Lewis Hamilton.

– Det känns otroligt att vinna här, säger Leclerc.

Segern, hans andra för säsongen, betyder att han drygar ut sin totalledning i VM-serien.

24-åringen från Monaco blev också den första på tolv år att lyckas med bedriften att starta i pole position, leda varje varv, vinna loppet och dessutom ha det snabbaste varvet.

Nästa deltävling körs på Imola i Italien den 24 april.

Placeringar i Australiens grand prix

1. Charles Leclerc

2. Sergio Perez

3. George Russell

4. Lewis Hamilton

5. Lando Norris

6. Daniel Ricciardo

7. Esteban Ocon

8. Valtteri Bottas

9. Pierre Gasly

10. Alex Albon

11. Guanyu Zhou

12. Lance Stroll

13. Mick Shumacher

14. Kevin Magnussen

15. Yuki Tsunoda

16. Nicholas Latifi

17. Fernando Alonso

Avbröt loppet: Max Verstappen, Sebastian Vettel, Carlos Sainz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.