Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar Foto: Bildbyrån

Marcus Ericsson förstörde svenskfesten i Indycar – men Felix Rosenqvist är inte sur

Uppdaterad
Publicerad

Sista tävlingen för säsongen i Indycar och Felix Rosenqvist var i pole position. Då förstörde landsmannen Marcus Ericsson festen och körde in i honom.

–  Är det tråkigt? Ja. Var jag förbannad? Ja. Men man kan inte bli extra sur bara för att det är en svensk, säger Rosenqvist till SVT Sport.

Säsongsavslutningen på klassiska Laguna Seca i Kaliforninen var en stökig upplevelse för många förare. Däribland svenskarna.

På det 29:e varvet körde Marcus Ericsson in i Felix Rosenqvist, något som förstörde racet för båda.

– Det var surt. Sista racet för året, jag hade guldläge från min pole position, låg tvåa i det skedet när vi kom ihop, säger Rosenqvist.

Ni tävlar för olika team såklart, men är det extra surt när det är en landsman som kör in i en?  

– Nej, jag tycker inte det. När man kör på banan är det 26 andra man tävlar emot. Man tänker på sina teamkompisar som man aldrig vill köra ihop med, det är väl den oskrivna regeln i racing, men utöver det är alla bara nån man tävlar emot. 

Byter stall

För Felix Rosenqvist blev det en total tolfte plats den här säsongen (Marcus Ericsson sexa).

Nu lämnar 31-åringen McLaren för uppstickaren Meyer Shank Racing, där han har skrivit kontrakt på minst två år.

– Det blir en lite annan dynamik mellan mig och teamet. Innan har jag ju kört för Ganassi och Mclaren som är etablerade toppteam.  Meyer Shank är mer ett team som håller på att jobba sig uppåt. Det kommer bli att jag måste driva teamet och ta en ledarroll. Jag känner mig redo för det nu efter fem år i Indycar, säger Rosenqvist.

Flera svenska förare i Indycar: ”Grymt”

Han kommer bilda par med halvsvensken Tom Blomqvist, något som innebär att Sverige kommer ha ”tre och en halv” svensk i Indycar 2024.

– Det är helt grymt. Det känns ganska overkligt egentligen. Det kommer bara öka intresset och chanserna att det kommer en till svensk i framtiden.

Svenskarna i Indycar 2024

Marcus Eriksson (Andretti Autosport)

Felix Rosenqvist (Meyer Shank Racing)

Tom Blomqvist, svensk-brittisk förare (Meyer Shank Racing)

Linus Lundqvist (Chip Ganassi Racing)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.