Prins Carl Philip och Mikaela Åhlin-Kottulinsky Foto: Pressbild

Mikaela Åhlin-Kottulinsky första kvinnliga förare att tilldelas Motorprinsens medalj

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev i dag den första kvinnliga föraren att tilldelas ”Motorprinsens medalj” av prins Carl Philip.

”En obeskrivlig ära att bli uppmärksammad för mitt fantastiska år 2021”, säger hon i ett pressmeddelande.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev i fjol totaltvåa i STCC. Det bidrog till att hon nu tilldelas ”Motorprinsens medalj” med följande motivering:

”År 2018 vann Mikaela ett STCC-lopp som första kvinna i STCC:s historia. 2021 placerar hon sig som totaltvåa i Sveriges tuffaste racingklass. Trots motgångar och incidenter på banan har Mikaela på samma villkor tävlat sig upp till toppen mot Sveriges absoluta elit. Med årets resultat har Mikaela bevisat att hon hör hemma i elitens absoluta topp”.

Åhlin-Kottulinsky väljer själv att lyfta upp den jämställda och miljömedvetna serien Extreme E.

”En obeskrivlig ära att bli uppmärksammad för mitt fantastiska år 2021 med den historiska silvermedaljen för min andraplats totalt i STCC. Det har varit ett magiskt år på många sätt, både rent körmässigt samt att få vara en del i att påverka och göra skillnad gällande vårt klimat i samband med Extreme E-tävlingarna.”, säger hon.

Utöver Åhlin-Kottulinsky tilldelades även Johan Kristoffersson, Timmy Hansen och Thed Björk ”Motorprinsens medalj” under dagen.

Första kvinna att få medaljen var kartläsaren Tina Thörner.

KLIPP: Här vinner svenskduon premiären av Extreme E (20/2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.