Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Dahlgren och Andreas Jonsson. Foto: SVT Grafik

GUIDE: Experterna om supermotorhelgen – ”Han är redo att ta hem bucklan”

Uppdaterad
Publicerad

Prags GP i speedway – Monacos Grand Prix i Formel 1 – och Indy 500.

En riktig supermotorhelg står för dörren.

Så här tror SVT:s motorexperter Andreas Jonsson och Robert Dahlgren att det går.

Speedway-VM, Prags Grand Prix:

Var: Marketa Stadion, Prag.

När: Lördag 28 maj.

Svensk deltagare: Fredrik Lindgren.

Fakta om Marketa Stadion: Är med sina 353 meter en av VM-seriens längsta banor. Här har Fredrik Lindgren vunnit tidigare (2018), men även Tony Rickardsson 1998 när han vann sitt andra VM-guld. 

Expertkommentaren:

– Bartosz Zmarzlik är favorit. Med anledningen av att han åker bra i Prag, men också att han vill också ha revansch från föregående GP i Warszawa senast där han föll på mållinjen, och gjorde bort sig lite i semifinalen där han hade en finalplats, säger SVT:s speedwayexpert Andreas Jonsson till SVT Sport.

Vilka chanser har Fredrik Lindgren?

– Jag kan känna att han har mycket mer att ge. Det jag skulle vilja se från Fredrik är att han släpper loss mer. Han såg lite stel ut i Kroatien. Jag vet att han kan mycket bättre. Cyklarna går bra och han ser väldigt harmonisk ut. Men jag vet att han kan mycket bättre. Han behöver vara lite mer avslappnad, då kommer också resultaten ytterligare. Han har extremt hög potential, säger Andreas Jonsson.

Formel 1, Monacos Grand Prix:

När: Söndag 29 maj.

Var: Monaco.

Svensk deltagare: Ingen svensk kör i F1 just nu.

Fakta om Monacobanan: Monacos Grand Prix fick F1-status 1950. Det är det enda loppet med tunnel. Här vann svenske F1-legendaren Ronnie Petersson 1974. Förra året vann Max Verstappen.

Expertkommentaren:

– Min favorit till segern i Monacos Grand Prix är monegasken Charles Leclerc. Han tog pole position ifjol, men kunde inte genomföra racet. Jag tror han är redo i år. Ferrari är redo. Men jag har en liten brasklapp i att det dök upp motorproblem i Barcelona där han fick bryta racet, säger SVT:s motorexpert Robert Dahlgren.

Vad tycker du om banan?

– Banan i Monaco är otroligt intressant. Jag tävlade där 1996 i karting, och stod i första startled med Michael Schumacher. Banan är nu som då, väldigt tajt och snäv. När det går långsamt går det otroligt långsamt, och när det går fort går det otroligt fort. Du kräver mycket av bilen med otroligt snabba lastväxlingar i hög hastighet, och en otrolig precision av föraren. Vinnaren i Monaco har gjort det fantastiskt bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Indycar, Indy 500:

När: Söndag 29 maj.

Var: Indianapolis, USA.

Svenska deltagare: Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.

Fakta om Indy 500: Racet körs i 200 varv på Indianapolis Motor Speedway. Det första Indy 500 kördes 1911. En svensk har vunnit här tidigare, Kenny Bräck 1999. Förra året vann brasilianaren Helio Castroneves.

Expertkommentaren:

– Favoriten i Indy 500 för min del är Marcus Ericsson. Jag vet att han är svensk, men i det här fallet ser jag honom som en otrolig förartalang som byggt upp det här över tid med sin rutin och erfarenhet. Jag tror att han är redo att ta hem bucklan, säger SVT:s motorexpert Robert Dahlgren till SVT Sport.

Hur går det för Felix Rosenqvist?

– Felix är otroligt intressant. Men han ger mig lite huvudbry. Hur ska man ställa sig till hans prestationer? Han kan vara enormt snabb, men kan han göra resultat som är imponerande över en racedistans? Jag tror inte Arrow McLaren-bilen är där för att vinna det här racet. Men han kommer säkert vara med långt framme i resulatlistan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.