Neuville inför avgörandet: ”Det är allt eller inget”

Uppdaterad
Publicerad

24 sträckor återstår av årets Rally-VM och det är upplagt för en dramatisk fajt i kampen om VM-titeln under avgörandet i Australien.

– Det kommer att bli spännande, precis som det varit nu i ett par rallyn, säger regerande mästaren Sébastien Ogier.

Endast tre poäng skiljer VM-ledande Sébastien Ogier och Thierry Neuville åt inför den avslutande deltävlingen som inleds på fredag i Coffs Harbour i Australien. Ogier har chans på sin sjätte raka VM-titel medan Neuville, tre gånger tvåa, jagar sitt första VM-guld.

–  Jag har inget att förlora, vi har varit tvåa flera gånger, så det är allt eller inget, säger Neuville inför avgörandet.

Ogier övertog ledningen i totalen med en andra plats senast i det spanska VM-rallyt och guldkampen i årets förarmästerskap är den jämnaste sedan 2003.

Mästerskapsledning och poängövertag innebär startnummer ett för Ogier under fredagsetappen och fransmannen får därmed uppgiften att ”rensa” vägen. Neuville är tvåa ut på de grusiga vägarna, ett perfekt utgångsläge säger belgaren men han får mothugg av titelkonkurrenten.

– Han försöker vända på det, men jag anser att pressen ligger på honom för man vet aldrig vad som kan hända när allt avgörs i en tävling. Det är flera där bakom som också vill vinna så det blir tufft att vinna även som tvåa ut på sträckan, säger Ogier.

Tänak med i leken

Bakom Ogier och Neuville skuggar också estländaren Ott Tänak, han är 23 poäng bakom femfaldiga världsmästaren Ogier och 20 poäng bakom Neuville. Ett svårintaget förspårng men skulle Ogier eller Neuvilla hamna i trubbel … Ja då kan 30-åringen bli den som säkrar karriärens första VM-titel på söndag.

– Jag tror på Neuville, han vann i Australien förra året och är oerhört hungrig på mästartiteln. Ogier har såklart en fördel av att han varit i denna situation förut, fem raka VM-guld och han vet exakt vad som krävs och hanterar press. Men jag tror att Neuville blir livsfarlig, säger SVT Sport motorexpert Jonas Kruse.

Rallysöndag i SVT

VM-säsongen inleddes för tio månader sen i Monaco. Nu 12 deltävlingar senare ska allt avgöras, 24 sträckor och totalt 318,64 fullfartskilometer återstår innan årets världsmästare är korad.

Den sista sträckan från det Australiensiska VM-rallyt sänds klockan 08:30 på söndag i SVT1 och på SVT Play, senare vid 14:30 sänds ett sammandrag från hela deltävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.