Storpubliken Foto: Indycar.com

Marcus Ericssons jättesuccé – vann Indy 500

Uppdaterad
Publicerad

Vilket drama! Vilken spänning! Vilken svensksuccé!

Pato O´Ward hotade men Ericsson blev den andre svensken att vinna efter Kenny Bräck segrade i klassikern 1999.

– Helt otroligt, säger Marcus Ericsson i sändningen efter loppet.

Marcus Ericsson körde hem klassikern Indy 500 efter ett jättedrama. Svensken såg ut att köra mot en säker seger efter att ha varit urstark efter sista depåstoppet.

Men en sen omstart skapade dramatik när Pato O´Ward utmanade Ericsson, som höll undan till den historiska fullträffen.

– Helt otroligt! Jag hoppades så att det inte skulle bli någon mer omstart. Men jag hade perfekt bil och klarade det, sa Marcus i Viasat Motors sändning, och firade med klassiska segermjöllken!

Bakom Ericsson körde Felix Rosenqvist i mål som fin fyra.

Båda svenskarna i täten

Under hela loppet var svenskarna med i tätstriden. Efter lyckade kval visade såväl Ericsson som Rosenqvist att de skulle kunna utmana om segern.

Efter att första hälften av de 200 varven körts såg det stabilt ut. Men sedan stegrades dramatiken i loppet och flera av segerkandidaterna föll bort inför avgörandet.

Kvalvinnaren Scott Dixon – som hade ledningen i 95 varv körde för fort in i depån i samband med sista depåstoppet. Han straffades med en extra runda genom depån och var borta från segerkampen.

Slet som ett djur

Marcus Ericsson såg ut att koppla greppet om tävlingen och hade en ledning på tre sekunder när det var tiotalet varv kvar. Men allt vändes upp och ner när teamkollegan i Ganassi-stallet – Jimmie Johnsson kraschade med bara sju varv kvar att köra. Loppet rödflaggades och skulle komma att avgöras med tre flygande varv.

Ericsson slet som ett djur för att hålla Pato O`Ward bakom sig. Marcus körde smart och lät inte mexikanen komma in i luftsuget bakom svensken.

Den 31-årige närkingen hade den starkare bilen och kunde segerjubla över teamradion.

Felix Rosenqvist fanns med i kampen om tredjeplatsen men fick ge sig för brasilianaren Tony Kanaan.

I och med segern övertog Ericsson också ledningen i indycarserien. 13 poäng före dagens tvåa

O`Ward. Även Felix Rosenqvist klättrade till niondeplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.