Pontus Tidemand säkrade WRC2-titeln i Tyskland. Foto: SKODA/TT Nyhetsbyrån

Pontus Tidemand mästare i WRC2

Publicerad

Pontus Tidemand behövde i princip bara ta bilen i mål under det tyska VM-rallyts sista specialsträcka för att säkra VM-titeln. Svensken gjorde vad som krävdes och kan titulera sig världsmästare med tre tävlingar kvar.

– Det känns fantastiskt bra. En perfekt säsong, stort tack till Jonas (Andersson, kartläsare), och alla i teamet. Det här ska vi fira, säger han. 

Tidemand hade precis som många toppförare problem under det tyska rallyt. En punktering under lördagen höll på att ställa till det, men han lyckades ta sig i mål utan att behöva byta däck.

Svensken som vunnit fyra av sina fem deltävlingar under året behövde inte ta ytterligare en seger för att säkra titeln.

Tävlingen pågår och Tidemand ser ut att gå mot en tredjeplats.

”Chansen att köra WRC”

SVT Sports motorexpert, Jonas Kruse, menar att denna seger betyder allt för Tidemand.

– Visst gör den det. Detta kanske var sista chansen för Pontus att gå vidare i karriären och att få köra WRC-bil nästa år. Nu har han chansen att ta det sista klivet och att bli en fabriksförare. Men det är tufft om platserna.

Hur ser du på hans chanser att få köra WRC?

– Det kommer att bli förarförändringar i WRC. Så det är bara att hoppas att det finns en plats. I alla fall så att han kan bli utvald till tävlingar och få erfarenhet. WRC2-föraren, Esapekka Lappi har vunnit och visar att om man vinner WRC2 är man en konkurrenskraftig förare. Han är fabriksförare nu.

”Pontus har gjort sitt”

Kruse menar att det nu är upp till Tidemands management att förhandla om en plats i WRC.

– Det handlar om att få en plats i ett team. Han har ett management som hjälper honom, som är samma som Andreas Mikkelsen och Lappi har. De är en viktig bricka i det här spelet att de kan förhandla fram en plats åt honom. Pontus har gjort sitt.

Vad säger du om hans säsong i stort?

– Han har fyra segrar och har verkligen gjort sitt jobb. Han har varit smart, beräknande och många tävlingar han har fått bevaka och bara tagit sig i mål. Han har gjort det på ett bra sätt men kanske inte fått visa hur snabb han är. Då har han ändå slagit Teemu Suninen tre gånger, vilket är en fjäder i hatten. Men många lopp har det som sagt varit att bevaka och se till att få ett bra resultat, säger Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer