Prins Carl Philip tar paus från racing. Foto: Bildbyrån

Prinsen gör comeback efter sabbatsår

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philip gör comeback på racingbanorna.
På lördag står han på startlinjen när Porsche Carrera Cup har premiär på Falkenbergs Motorbana.
– Det känns lite som cirkeln sluts eftersom det var i just Porsche Carrera Cup jag på allvar började min racingkarriär, säger prins Carl Philip.

Klassiska Västkustloppet avgörs i helgen på Falkenbergs Motorbana. Det blir ett annorlunda Västkustlopp, ingen publik och inget STCC.

Men ändå med stor uppmärksamhet, inte minst då prins Carl Philip efter ett sabbatsår från racingen åter sätter sig bakom ratten.

– Förra året ville jag ha mer tid med familjen och pojkarna. I år funkar det att köra igen, säger prinsen i ett pressmeddelande.

Prinsen började sin racingkarriär i större sammanhang i just Porsche 2008. Han körde fyra säsonger innan han bytte klass. Förra året gjorde han ett gästinhopp i serien och körde på Gelleråsen utanför Karlskoga. Nu är det meningen att han ska köra hela serien, som i år består av sex tävlingshelger.

– Det är kul att vara tillbaka. Ska bli spännande och kul att få komma ut och köra. Jag siktar så högt jag kan, säger han till Viasat.

Prinsens största seger

Falkenberg är den racingbanan där prinsen nått sin kanske främsta framgång. Många minns hur han vann sin första och hittills enda seger i STCC just här 2015.

– Jag minns det med av någon konstig anledning, säger han med ett stort leende.

Men nu handlar det inte om STCC, utan Porsche Carrera Cup, den serie där han startade sin karriär på allvar.

– Det var fantastiskt kul att få frågan att köra med Porsche. Svårt att tack nej, säger han.

2019 fyllde prinsen 40 år vilket innebär att han, förutom huvudklassen, även kommer att tävla i Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som är 40 år eller äldre. Men trots att han är yngst av alla Masters Cup-förare vill han inte se sig själv som favorit.

– Det finns många i startfältet som kört Carrera Cup i många år och som har betydligt mer erfarenhet av bilen än vad jag har, säger han.

Andra intressanta förare

På startlinjen i Falkenberg står förutom prinsen flera andra intressanta förare. Bland andra Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste åren och nu satsar på en historisk trippel.

Dessutom två namnkunniga gästförare, den svenske världsmästaren i WTCC Thed Björk och den norska rallystjärnan Andreas Mikkelsen.

Klipp: Carl Philip: ”Fantastiskt, vilket åk!” (13/2-2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prins Carl Philip: ”Fantastiskt, vilket åk!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer