Våldsam krasch för Rovanperä på första sträckan

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä gick för första gången ut som VM-ledare när Kroatiska VM-rallyt idag inleddes, men drygt fem kilometer in på första sträckan kraschade 20-åringen våldsamt och tvingades bryta för dagen.

Rovanperä var först ut på sträckan och inledde starkt men hade problem med understyrning på den hala asfalten och i en högersväng tappade han kontrollen över bilen. Både Rovanperä och kartläsare Jonne Halttunen tog sig själva ut ur bilen efter kraschen.

– Jag är verkligen ledsen för stallets skull, det var mitt fel och jag tar lärdom av det här. Mekanikerna ska kolla till bilen när vi kommer tillbaka till service för att se om den går att reparera för i morgon, berättade Rovanperä via sociala medier efter kraschen.

Asfaltspremiär

Kroatiska VM-rallyt är årets tredje deltävling och årets första asfaltsrally. Totalt väntar 20 specialsträckor och drygt 300 fullfartskilometer, varav fredagsetappen utgörs av åtta sträckor på totalt 99,82 kilometer.

Thierry Neuville har varit på pallen i båda de inledande VM-deltävlingarna och belgaren visade direkt sin styrka under förmiddagens sträckor, med tre sträcksegrar av fyra möjliga.

Vid lunchuppehållet, halvvägs genom dagen, hade Neuville skaffat sig en ledning på 7,3 sekunder till walesaren Elfyn Evans. Sébastien Ogier trea 12,3 sekunder bakom Neuville.

Under eftermiddagen tog sjufaldiga världsmästaren Sébastien Ogier tre raka sträcksegrar och fransmannen övertog andraplatsen från teamkollegan Elfyn Evans. Neuville leder 7,7 sekunder före Ogier inför lördagens åtta sträckor.  Topptrion är samlad inom åtta sekunder, så inget utrymme för misstag under morgondagens etapp som är den längsta under rallyt med sina 121,92 kilometer.

Imponerande debut av Kristensson

Regerande juniorvärldsmästaren Tom Kristensson gör debut den här veckan som fabriksförare för M-Sport i WRC2. 29-åringen som aldrig tidigare tävlat i en fyrhjulsdriven bil imponerade under förmiddagen. På sträcka fyra precis innan service hade Kristensson och nya kartläsaren David Arhusiander tredje snabbaste tiden i klassen och låg på en femteplats totalt men bara tre sekunder från tredjeplatsen.

Kristensson fortsatte att visa upp stabil körning på de inledande två sträckorna av eftermiddagsloopen men tvingades sedan tyvärr bryta för dagen. Kristensson körde på en sten och skadade kylaren och stannade på sträcka sju.

– Vi slog först i en liten sten och sedan en större som förstörde kylaren. Jag och David är OK och vi kommer med största sannolikhet starta om i morgon, skriver Kristensson på sociala medier.

Mads Östberg, regerande världsmästare i WRC2, kör sitt första VM-rally för säsong och har fått en smakstart. Norrmannen toppar WRC2 7,8 sekunder före Nikolay Gryazin, Ryssland.

”Idag var jag inte fläckfri”

Dennis Rådström och Johan Johansson kör i tvåhjulsdrivna klassen, RC4 och tog två sträcksegrar under förmiddagen. Duon låg på en femteplats totalt bland Rally4 förarna halvvägs genom dagen.

Men eftermiddagen började tufft för Rådström som tappde två minuter på sträcka fem och rasade därmed till en åttondeplats totalt.

– Idag var jag inte fläckfri. Jag körde av vägen och fick punka det kostade tid. Det var halt och svårkört men det känns som jag har bra fart, säger Dennis Rådström till SVT Sport.

Rådström visade prov på sin kapacitet på nytt på dagens sista sträcka där han var snabbast, hans tredje sträckseger så här långt i Kroatien.

Rådström ligger på en sjunde plats i sin klass inför morgondagen.

Så ser du kroatiska VM-rallyt i SVT

Efter ett längre uppehåll fortsätter Rally-VM med säsongens tredje deltävling, där Kroatien debuterar som WRC-arrangör.

Två svenska förare i startfältet, regerande juniorvärldsmästaren Tom Kristensson gör debut som fabriksförare för M-Sport i WRC2 och i den tvåhjulsdrivna klassen kör Dennis Rådström.

Följ fyra av specialsträckorna direkt i SVT under helgen och på söndag kväll sänds ett sammandrag från hela rallyt.

Lördag:

10:45 SVT1/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 12, Vinski Vrh – Duga Resa 1,

17:00 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 16, Vinski Vrh – Duga Resa 2

Söndag:

08:30 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 18, Zagorska Sela – Kumrovec 1

13:00: SVT2/SVT Play: : Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 20, Power Stage, Zagorska Sela – Kumrovec 2

23:35 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt, sammandrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.