Tom Kristensson kraschade under årets tredje VM-deltävling. Foto: Foto: Privat

Tom Kristensson i krasch under VM-rallyt i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Regerande juniorvärldsmästaren Tom Kristensson och kartläsaren David Arhusiander visade prov på stabil körning under den inledande etappen i kroatiska VM-rallyt.

Men under lördagens första sträcka tog det stopp för svensken.

– Det som verkligen inte fick hända, hände ju. Misstaget är helt och hållet mitt. Jag kom från en dröm och gick till en mardröm tyvärr, säger TOm Kristensson.

På den drygt 20 kilometer långa inledande sträckan kraschade Kristensson, som för andra dagen i rad tvingas bryta rallyt. Bilen transporterades tillbaka till service men rallyt är över för 29-årige Kristensson.

– Det som verkligen inte fick hända, hände ju. 

Jag tar fullt ansvar för den här avåkningen, krashcen. Misstaget är helt och hållet mitt jag är otroligt ledsen för det, både för teamet skull och mina sponsoroer. Jag kom från en dröm och gick till en mardröm tyvärr, säger Tom Kristensson.

Det har varit svårkört, asfalten har varit torr men bitvis ändå väldigt halt och med grus och smuts  som dragits upp från vägkanten vilket ställt till det för många förare.

I går kraschade exempelvis Kalle Rovanperä under tävlingens första sträcka.

Fick bryta

Kristensson som gör sin debut som fabriksförare för M-Sport Ford i WRC2 fick även igår bryta tävlingen under den sjunde sträckan efter att ha kört på en sten och skadat kylaren.

– Vi slog först i en liten sten och sedan en större som förstörde kylaren. Jag och David är OK och vi kommer med största sannolikhet starta om i morgon, skrev Kristensson på sociala medier.

Ogier leder WRC

Sjufaldiga Världsmästaren Sebastien Ogier inledde dagen som trea men fransmannen övertog ledning direkt i morse med en sträckseger och har sen inte släppt greppet.

– Finsnickaren får vi kalla honom Ogier, han är lugn och åker smart och åker precis i kanterna men sällan över gränsen, säger SVT Sports expert.

Thierry Neville som var i leding igår gjorde ett felaktigt däckval under morgonloopen och tappade då 12 sekunder direkt och föll till en tredjeplats.

Ogier tog fyra sträcksegrar av åtta möjliga under lördagen och leder inför morgondagen med 6,7 sekunders marginal till teamkollegan Elfyn Evans, Thierry Neuville trea. Men det är erhört tajt i toppen – topprion ligger samlad  inom 10,4 sekunder med fyra sträckor kvar att köra

ARKIV: Stark start i WRC2 debuten av Kristensson (23 april)

Så ser du kroatiska VM-rallyt i SVT

Efter ett längre uppehåll fortsätter Rally-VM med säsongens tredje deltävling, där Kroatien debuterar som WRC-arrangör.

Två svenska förare i startfältet, regerande juniorvärldsmästaren Tom Kristensson gör debut som fabriksförare för M-Sport i WRC2 och i den tvåhjulsdrivna klassen kör Dennis Rådström.

Följ fyra av specialsträckorna direkt i SVT under helgen och på söndag kväll sänds ett sammandrag från hela rallyt.

Lördag:

10:45 SVT1/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 12, Vinski Vrh – Duga Resa 1,

17:00 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 16, Vinski Vrh – Duga Resa 2

Söndag:

08:30 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 18, Zagorska Sela – Kumrovec 1

13:00: SVT2/SVT Play: : Kroatiska VM-rallyt specialsträcka 20, Power Stage, Zagorska Sela – Kumrovec 2

23:35 SVT2/SVT Play: Kroatiska VM-rallyt, sammandrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.