Foto: Bildbyrån

Rally-VM återupptas i september

Uppdaterad
Publicerad
Efter att coronapandemin försatt Rally-VM i karantän meddelar WRC idag att man återupptar tävlingarna i Estland i september.
Det är första gången landet står värd för en deltävling i Rally-VM och den regerande mästaren, Ott Tänak, får äntligen chansen att köra inför hemmapubliken.
– Dagens besked är en tydlig signal att Rally-VM 2020 är ”back in business”, säger WRC:s vd Oliver Ciesla.

Tre deltävlingar hann genomföras innan coronapandemin lamslog en hel värld: Monte-Carlo, Sverige och Mexiko.

Flera arrangörer har meddelat att man väljer att ställa in deltävlingar. Senast i raden är Argentina, som idag meddelade att den populära helgen i Cordoba inte blir av.

För att ett VM ska räknas som fullständigt, och att en världsmästare kan koras, måste minst sju deltävlingar genomföras. Därför har det internationella bilsportsförbundet, Fia, tillsammans med World Rally Championship, WRC, tittat på lösningar där nya länder och städer kan få VM-status.

Nu står det klart att Estland för första gången får arrangera en deltävling när VM-serien återupptas i Tartu den 5-6 september. Det 33:e landet att arrangera en tävling sedan starten 1973.

– De har många, många års erfarenhet av att anordna rallyn och det var en av de bästa fansupplevelserna man kunde ha i Europa. Det är helt klart så att många av kraven uppfylls och vi ser fram emot att se om det går att komma framåt i planerna för att se om de kan vara en del av VM-rallyt i år, sa Ciesla till SVT Sport i början av juni.

Därefter är ytterligare fyra tävlingsorter spikade.

– Kalendern ser bra ut och lyckligtvis hittade vi lösningar så vi kan fortsätta köra, säger rallystjärnan, Thierry Neuville till SVT Sport.

Neuville är just nu i svenska Höljes för att återuppta tävlandet i rallycross.

– Det har varit en väldigt lugn period. Nu är jag tillbaka i tävling den här helgen och har genomgått flera tester den senaste veckorna. Det är en märklig situation för alla men det ser ut som att saker återgår till det normala, steg för steg.

KLIPP: WRC-föraren Thierry Neuville om att VM återupptas: ”Kalendern ser bra ut”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
WRC-föraren Thierry Neuville: Det har varit en konstig tid för alla

Deltävlingarna för rally-VM 2020

Visa

1 Monte-Carlo   23 -26 januari (vinnare: Thierry Neuville)
2 Sverige          13 -16 februari (Vinnare: Elfyn Evans)
3 Mexiko           12 -15 mars (Vinnare: Sébastien Ogier)
4 Estland          4-6 september
5 Turkiet          24-27 september
6 Tyskland       15 -18 oktober
7 Italien            29 oktober -1 november
8 Japan            9 -22 november

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer