Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler rallytävlingar kan få ”VM-status” i år

Fler tävlingar kan få VM-status: ”Estland är absolut på den listan”

Uppdaterad
Publicerad

Med flera av de ordinarie VM-deltävlingarna inställda, så öppnar rally-VM, WRC:s vd Oliver Ciesla, upp för att även tävlingar utan VM-status kan lyftas in i mästerskapet för att få fler tävlingar under hösten.

– Vi kollar på alla möjliga alternativ. Vi kollar vilka som är de möjliga helgerna och hur lång tid det skulle det ta att flytta en tävling från en plats till en annan. Logistiken är den stora utmaningen när det kommer till vårt mästerskap. Konsekvensen blir att vi nu tittar på alternativ inom Europa, säger Ciesla till SVT Sport. 

Säkerheten i fokus 

Logistik och säkerheten för både förare och åskådare är huvudfokus när promotorn nu tittar på möjliga ersättare till de tävlingar som ställts in.   

– Säkerheten är väldigt viktig och det begränsar alternativen något. Om du bortser från de logistiska hindren, så handlar det om fyra till fem events, säger Ciesla.

– Då är det events med erfarenhet av att anordna EM-tävlingar, kanske inte i nuläget men som har gjort det tidigare. Eller så handlar det om platser som vi har tittat på tidigare som kandidater till en plats i mästerskapet, events som vi har god erfarenhet ifrån i form av promotionrallyn.

– Det finns ett gäng tävlingar vi tittar på och det är ingen överraskning att vi redan nu för samtal med dessa för att se vi vilka möjligheter vi har.

Ett av de rallyn som kan bli aktuellt är det estniska rallyt.  

– Estland är absolut på den listan. De gjorde ett jättebra jobb med våra team förra året, teamen var väldigt nöjda med förutsättningarna. De har många, många års erfarenhet av att anordna rallyn och det var en av de bästa fansupplevelserna man kunde ha i Europa. Det är helt klart så att många av kraven uppfylls och vi ser fram emot att se om det går att komma framåt i planerna för att se om de kan vara en del av VM-rallyt i år. 

Se hela intervjun med Oliver Ciesla, vd WRC i spelaren ovan och hör om arbetet kring rallyn som kan bli aktuella för VM i år.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer